Hlavní obsah

Žádné klíče ani karty. Zaměstnancům implantovali pod kůži čipy

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

V novém kancelářském komplexu Epicenter ve švédském Stockholmu se zaměstnanci obejdou bez klíčů, a dokonce ke vstupu do jednotlivých prostor nepotřebují ani žádné bezpečnostní karty. Přístupové čipy se jim totiž implantují přímo pod kůži na ruce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zaměstnanci mají pod kůží čip, kterým mohou ovládat dveře i kopírkuVideo: Reuters

 
Článek

Tzv. RFID čip je vyroben z ohnivzdorného skla a obsahuje anténu a mikročip. „Čip není větší než zrnko rýže, je tedy zhruba 12 milimetrů velký. Je tedy možné ho snadno zavést pomocí injekční stříkačky,“ prohlásil spolumajitel komplexu Epicenter Patrick Mesterton.

"Čip je schopen odesílat RFID kódy, díky kterým funguje jako identifikační nástroj, který může snadno komunikovat s různými předměty v okolí uživatele,“ přiblížil funkce čipu Mesterton s tím, že s jeho pomocí mohou lidé ovládat nejen dveře a turnikety, ale například také tiskárny.

Může se spojit s chytrým telefonem

Nová vychytávka se dokonce může bezdrátově propojit také s chytrým telefonem. „Představte si, že jste na schůzce a někdo chce po vás vizitku. Jednoduše ruku přiložíte k cizímu mobilu a on automaticky přijme všechny vaše kontaktní údaje,“ přiblížil komplexu Epicenter.

Zavádění čipů pod kůži podle něj představuje budoucnost, i když sám připouští, že tato oblast lidského bádání je zatím ještě v plenkách. „Současné možnosti čipu jsou dost omezené, naším úkolem je prozkoumat, jaké jsou jeho další možnosti – napojit ho je totiž možné nejen na konkrétní výrobky, ale i nejrůznější služby,“ konstatoval Mesterton.

Nejdřív mi to přišlo dost děsivé, ale zároveň jsem se cítila velmi moderně.
Lin Kowalská, zaměstnankyně s čipem v ruce

A jak se na zavádění čipů tváří samotní zaměstnanci? „Nejdřív mi to přišlo dost děsivé, ale zároveň jsem se cítila velmi moderně. Přeci jen už je rok 2015,“ prohlásila Lin Kowalská, jedna z prvních zaměstnankyň, které byl čip implantován.

Podle ní nejde čip pod kůží prakticky vůbec cítit a nevyžaduje žádnou speciální údržbu. Při svém provozu se totiž obejde zcela bez baterií, není ho tedy nutné ani dobíjet.

Napojení na platební systémy

Počítá s tím, že na čip půjdou v dohledné době navázat například nejrůznější služby. Jeho nositelé si pak budou moci například ve firemní kantýně koupit oběd, aniž by se museli zatěžovat nošením peněženky a dalších dokladů.

Ve svých vizích jde spoluzakladatel švédského komplexu Epicenter ještě dál. „Představte si, že bychom mohli čip navázat na lékařské služby. Všichni zaměstnanci by tak mohli být pod permanentním dohledem lékařů. Ve chvíli, kdy by se náhle zdravotní stav zhoršil, záchranné složky by mohli reagovat daleko rychleji,“ uvedl Mesterton.

Zavádění čipů je v současnosti dobrovolné. Vedení společnosti ale nevyloučilo, že v budoucnu přejdou na nový systém plošně všichni zaměstnanci. Stejně jednoduše, jako jde čip implantovat, jej je totiž možné také vyjmout. Zaměstnanci se tak nemusí podle něj obávat žádných komplikací, ani pokud přijdou o své místo.

Reklama

Výběr článků

Načítám