Hlavní obsah

Dvojice astronautů bude studovat dopady dlouhodobého pobytu ve vesmíru

• Aktualizováno

Americký astronaut Scott Kelly a ruský kosmonaut Michail Kornijenko odstartovali v pátek ve 20:42 SEČ z bajkonurského kosmodromu. Na Mezinárodní orbitální stanici ISS stráví rok, aby se zjistilo, jak se na lidském těle projeví dopady dlouhodobého pobytu v mikrogravitaci. U Kellyho je to o to zajímavější, že má na Zemi dvojče.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Nová posádka ISS - zleva Američan Scott Kelly a Rusové Michail Kornijenko a Gennadij Padalka

Článek

V posádce kosmické lidi Sojuz TMA-16M je ještě ruský kosmonaut Gennadij Padalka. Ten ale stráví v kosmu jen půl roku.

Sojuz by se měl s orbitálním komplexem obíhajícím Zemi ve výši 400 km spojit po šestihodinovém letu.

Kornijenko a Scott překonají rekord v pobytu na ISS, ne ale absolutní rekord v délce pobytu ve vesmíru během jedné mise. Na ruské stanici Mir strávili však někteří kosmonauté ještě delší dobu, Valerij Poljakov v letech 1994 až 95 dokonce 437,7 dne.

Testování na sobě

Kornijenko k délce pobytu dodal: „Naposled se takto dlouhý let uskutečnil před dvaceti lety a přirozeně věda je o dvacet let později mnohem pokročilejší.“ A nyní je potřeba otestovat schopnost lidské bytosti vykonat tak dlouhý let. Hlavním cílem našeho letu je otestovat sebe samé.“

Cílem prodloužené mise Kornijenka a Kellyho je získat důležité informace, které se týkají dlouhodobého pobytu ve vesmíru a jeho vlivu na lidský organismus. Poznatky mají být využity k přípravě cest lidských posádek do hlubokého vesmíru, včetně zamýšlených výprav na Mars někdy v budoucnosti. Nyní zamýšlené pilotované expedice na rudou planetu by měly trvat dva až tři roky.

Zkoumat se bude nejen dopad mikrogravitace na pohybový aparát, ale kvůli distribuci tělních tekutin i vliv na oči a vnitrooční tlak. S očima mají mnozí astronauté po návratu problémy. Sledovat se bude též dopad na imunitní systém.

U Kellyho je ještě jeden zajímavý faktor - je z jednovaječných dvojčat a jeho bratr zůstává na Zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám