Hlavní obsah

Británie schválila průlomový zákon o dětech se třemi biologickými rodiči

Londýn

Britské kliniky budou moci od podzimu používat revoluční technologii, který jim usnadní boj s dědičnými chorobami. Sněmovna lordů v úterý večer schválila zákon o dětech se třemi biologickými rodiči, který umožňuje se vyhnout některým dědičným nemocem. Třetí, zdravý rodič poskytne část genetického materiálu.

Foto: Profimedia.cz

Mitochondrie

Článek

Británie se tak stala první zemí, která povolila početí dětí s generickým materiálem od dvou žen a jednoho muže. Příslušný zákon, jehož cílem je zamezit přenosu genetických nemocí z matky na dítě, byl přijat jasnou většinou 280 hlasů proti 48 navzdory pokusům o jeho zablokování. Poslanci text odhlasovali už 3. února. [celá zpráva]

Postup, který britští zákonodárci podpořili, slučuje DNA dvou rodičů se zdravými útvary v buňkách druhé ženy-dárkyně, která zůstává v anonymitě. Výsledkem je, že dítě má desetinu procenta své DNA od druhé ženy, což podle vědců stačí k zamezení přenosu genetické choroby od biologické matky a přitom nijak nemění vzhled dítěte.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Naděje pro matky

”Konečně jsme dospěli k rozhodující etapě, která dává ženám s mitochondriální poruchou vzácnou možnost stát se matkou bez obavy, že jejich dítě bude trpět genetickou chorobou,” řekl listu Guardian britský odborník na genetické choroby a šéf kampaně pro boj se svalovou dystrofií Robert Meadowcroft.

Stejně hovořil i ředitel nadace Wellcome Jeremy Farrar, která podporovala výzkum přenosu DNA: „Rodiny, které vědí, jaké to je starat se o dítě se zničující nemocí jsou ti praví lidé pro rozhodnutí, zda je pro ně dárcovství mitochondrií to pravé.

Labouristický lord Winston, který je odborníkem na plodnost, označil možnost předejít přenášení vážných chorob z matek na jejich děti za ”světlo na konci tunelu„. Postup je ale ještě ve zkušební fázi a v parlamentu vypukla před hlasováním živá debata mezi zákonodárci, kteří oceňují možnost rodit zdravější děti, a těmi, kteří se obávají, že to povede k manipulaci s geny s cílem ”mít děti na míru”.

Nová procedura

Nový vědecký postup, který byl vyvinut v anglickém Newcastlu, má pomoci ženám jako je Britka Sharon Bernardiová. Ta přišla podle BBC o všech svých sedm dětí kvůli dědičné nemoci, která se přenáší jen z matky a poškozuje mozek, svaly, srdce a oči potomků. V Británii se ročně narodí kolem 125 dětí s genetickou vadou, kterou jim předala matka.

Ani po schválení zákona ale nový postup nebude automaticky použit pro každou ženu v produktivním věku, která má podobný genetický problém a jejichž počet se odhaduje v Británii na 2500. Každá zájemkyně o unikátní zákrok bude muset požádat o vyjádření britský orgán pro bioetiku HFEA (Human fertilisation and embryology authority)

První dítě se třemi biologickými rodiči by se podle místních odborníků mohlo narodit už příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám