Hlavní obsah

Někteří učitelé se bouří proti nerovnoměrnému zvýšení mezd

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky pedagogů se bouří proti nerovnoměrnému navýšení platů učitelů. Nelíbí se jim, že někteří kantoři dostali přidáno méně než jiní. Do Sněmovny již poslali protest a nyní shánějí podpisy pod petici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace učitelů zatím nehrozí. (ilustrační foto)

Článek

Ministerstvo zvyšovalo na základě rozhodnutí vlády platy kantorů v listopadu v průměru o 3,5 procenta. To znamená, že ne všem se zvedla mzda rovnoměrně. Část dostala přidáno až o deset procent, jiná jen o procento. Ti se diví, proč zrovna u nich bylo navýšení podstatně nižší.

„Údajně to bylo vysvětleno tím, že ti, co dostali nejvíc přidáno, jsou ti zkušení. Ale zkušený pedagog ještě neznamená, že musí mít 12. třídu,“ řekl Právu Karel Žižkovský, učitel odborného výcviku z plzeňské Střední průmyslové školy strojnické. To je třída, která zahrnuje pedagogy s nejdelší praxí, a navíc s nejnáročnějším typem práce – vytvářejí např. školní vzdělávací plány.

Podle nové platové tarifní tabulky si nejméně polepšili pedagogové spadající do 9. a 10. platové třídy. Jde o začínající učitele základních škol, učitelky a ředitelky mateřinek a třeba učitele odborného výcviku.

To je dohromady 42 261 pedagogů z celkového počtu téměř 150 tisíc kantorů působících v základních a středních školách.

„Nutno zahájit akci”

Nováčci v daných třídách dostali přidáno dvě stě korun, ti nejzkušenější pětistovku. Začátečníci v 9. a 10. platové třídě tak dosáhli na 20 200 a 20 350 hrubého, učitelé s praxí přesahující 27 let na 22 550 a 23 100 Kč.

Lépe si vedli učitelé z 12. platové třídy, kde jich je nejvíce – konkrétně 86 430. Mzda začátečníka se zde zvýšila o 400 korun na 21 tisíc a nejzkušenějších kantorů o 1200 na 26 350 hrubého.

Úplně nejvyššího přilepšení se dočkali pedagogové z 8. platové třídy, kterým vzrostly mzdy o 1100 až 1900 v závislosti na odpracovaných letech. Těch je však jen 6295. Tam se rozpětí zvedlo u začátečníků na 16 100 až u ostřílených s 19 700 Kč – ve školách takto zaměstnávají důchodce, kteří mají celoživotní zkušenosti, ale nemají další povinnosti třeba při tvorbě plánů.

Takové rozdíly rozladily Alenu Stehnovou, ředitelku mateřské školy Korálek v Pardubicích.

„S dalšími pardubickými ředitelkami ze školek jsme se domluvily, jak bychom vůči tomu zahájily akci,“ popsala Právu zrod protestů Stehnová.

Učitelů technik může ubývat

Nejprve sepsaly otevřený dopis ministru školství Marcelu Chládkovi (ČSSD), v němž se ohradily „proti neadekvátnímu navýšení oproti jiným platovým třídám“.

Další dopisy pak zaslaly i jiným politikům od šéfa vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) přes ministra financí Andreje Babiše (ANO) až po pardubického hejtmana Martina Netolického (ČSSD). Na diskriminaci si stěžovaly též u ombudsmanky Anny Šabatové.

Dopis předložily rovněž celorepublikové konferenci ředitelek mateřských škol, kde se pod něj podepsalo všech 155 účastnic. Nyní sbírají podpisy mezi učitelkami mateřinek a prozatím se jich u Stehnové sešlo 1230.

Mateřinky mají vlivného spojence v podobě největší odborové organizace KOVO. V její Sekci středních odborných učilišť a středních odborných škol zasedá i Karel Žižkovský.

„Došlo k poškození části pedagogů, což by mohlo být kontraproduktivní i do budoucna. Vyučující na technických školách, kteří vedou odborný výcvik, dostávají málo. Za takové peníze tam nikdo za chvíli nebude, protože věk učitelů odborného výcviku je značně vysoký,“ dodal. Část kritiky jde ale i na hlavu šéfa školských odborů Františka Dobšíka. Právě on totiž vyjednával s ministrem, jak se částka rozloží v tarifní tabulce. Podle něj ale k žádné křivdě nedošlo.

Obrovský skok

„V roce 2011 a 2012 se změnila tabulka a bylo rozhodnuto, že začínající učitelé ZŠ s vysokoškolským diplomem budou v 9. platové třídě s 20 tisíci. S nimi dostaly mateřské školy přidáno v průměru až 4,5 tisíce, zatímco učitelé na gymnáziích v průměru stovku,“ řekl Právu Dobšík.

Připomněl, že tehdejší ministr Dobeš měl v plánu další čtyři miliardy investovat do platů i starších kolegů, ale na to se peníze nenašly a Dobeš rezignoval.

„Z debaty mezi všemi našimi orgány vzešlo zadání, podle něhož se má vyjít vstříc těm s delší praxí a ve vyšších třídách. Ale podotýkám, že i nyní jsou mateřské školy v plusu řádově o více než tři, skoro i čtyři tisíce,“ uvedl Dobšík.

Ale to Stehnovou neuspokojuje. Připustila, že se plat učitelky s VŠ vzděláním nastupující do školky v průběhu let zvýšil až o šest tisíc. „Ale jejich základ byl 12 tisíc. Proto to chtěl Dobeš narovnat a došlo tam k obrovskému skoku,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám