Hlavní obsah

Blokační molekula nadějí na lék proti alzheimerovi

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Významný průlom v hledání léčby pro Alzheimerovu nemoc se podle britského listu The Independent podařil mezinárodnímu týmu vědců. Ten totiž objevil molekulu, která blokuje klíčový proces vedoucí ke vzniku této degenerativní nemoci mozku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Samuela Cohena z univerzity v Cambridge je to poprvé, co se podařilo zjistit, že lze překazit jeden z „kritických procesů“, jež způsobují vznik této nemoci s tím, že nyní je třeba „pátrat po dalších molekulách, které mají stejný vysoce cílený účinek, a zjišťovat, zda je lze využít jako východiska pro vývoj budoucí léčby“.

Cohen je vedoucí týmu autorů studie, kterou zveřejnil odborný časopis Nature Structural & Molecular Biology.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vědci odhalili molekulu, kterou označují jako brichos poté, co detailně zkoumali řetězec procesů, jež vedou ke vzniku Alzheimerovy nemoci. Blokační molekula umí přerušit proces, při němž se vadné bílkoviny sdružují v mozku do větších shluků. Vznik těchto shluků, známých jako oligomery, pak způsobuje řetězovou reakci po celém mozku.

Ta nenastane, dokud brichos vázne na řetězci proteinů označovaném jako amyloidní fibrila, protože mu brání ve spojení s dalšími fibrilami, tedy v procesu vytváření shluků. Objev brichos nabízí podle názoru expertů klíč k pochopení toho, co by bylo možné použít jako lék či prevenci pro Alzheimerovu nemoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám