Hlavní obsah

Na Slovensku sestrojili magnetický plášť neviditelnosti, zajímá se o něj NASA

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) se zajímá o magnetický plášť neviditelnosti sestrojený vědci ze Slovenské akademie věd (SAV). Vynález dokáže blokovat magnetické pole a může přispět k výzkumu toho, co by se stalo s kosmonauty, kdyby letěli do větší vzdálenosti a dostali by se mimo dosah magnetického pole Země.

Foto: NASA

Pohled na planetu Zemi z vesmíru. Ilustrační foto

Článek

„Kolegové z NASA sledují dlouhodobější program, jak zemské magnetické pole působí na živé organismy. Potřebují to vědět proto, aby zjistili, co se může stát s kosmonauty, které budou vysílat do vesmíru na delší čas,“ uvedl v pondělí na tiskové konferenci Fedor Gömöry z Elektrotechnického ústavu SAV.

Konstatoval, že kosmonauti, kteří se nacházejí v okolí Země, nejsou tolik ohroženi, protože kolem ní se magnetické pole ještě nachází. „Tady jde o lety do hlubokého vesmíru, například kdybychom posílali kosmonauty k Marsu,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Příští cíl: odclonit myš

Slovenští vědci zatím pracují na vytvoření nulového magnetického pole v malé rource, kterou chtějí postupně zvětšit tak, aby se do ní dostala myš. „Mohli bychom zde na Zemi studovat, co se stane s organismy ve vesmíru,“ řekl Gömöry.

Slovenští vědci zdůrazňují, že magnetický plášť neviditelnosti nevynalezli, ale potvrdili teoretickou myšlenku, že je možné vytvořit objekt, který pokud je vložen do magnetického pole, tak v něm magnetické pole nebude a v jeho okolí se přitom magnetické pole nezmění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám