Hlavní obsah

Českého nálezu hrobky v Egyptě si všímají ve světě. Je to velký úspěch, píší

Káhira/Praha

Desítky světových médií si všímají úspěchu českých archeologů, kteří v Egyptě objevili hrobku dosud nedoložené královny Chentkaus III. Nález oznámený v neděli je podle některých médií velmi významný pro vědu, může však prý přispět i k oživení oslabeného turistického zájmu o egyptské památky.

Foto: Jaromír Krejčí, Archiv Českého egyptologického ústavu FF UK

Celkový pohled na hrobku královny Chentkaus III. ze severovýchodu

Článek

Americká televizní stanice CNN označila na svých internetových stránkách nález za "úchvatný". Podle španělského deníku El País je objev dosud neznámé královny velmi významným úspěchem bez ohledu na to, že v některých obdobích starověkého Egypta je v rodokmenech faraónů řada bílých míst.

"Ne že by bylo úplně výjimečné najít neznámé postavy v královském postavení... ale přidat královnu do historie starověkého Egypta je, vedle ohromného vědeckého přínosu, úžasně podnětná věc," uvedl španělský list.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Televize Fox News na svém webu připomněla i jeden z předchozích úspěchů, jehož čeští vědci v lokalitě Abúsír nedaleko Káhiry loni dosáhli, a sice březnový objev sarkofágu a mumie významného kněze páté dynastie. Právě z doby této dynastie, vládnoucí Egyptu ve třetím tisíciletí před naším letopočtem, pochází i královna Chentkaus III. či několik dalších před ní objevených hrobek.

Foto: Martin Frouz, Archiv Českého egyptologického ústavu FF UK

Travertinové modely nádob – součást pohřební výbavy Chentkaus III.

Nálezu si všimla i řada francouzských, německých či britských listů. Podle britského deníku The Daily Telegraph může objev přispět k opětovnému nárůstu zájmu zahraničních návštěvníků o historické lokality v Egyptě, který v posledních letech trpí v souvislosti s politickými nepokoji výrazným úbytkem turistů.

Hrobka královny Chentkaus III. byla objevena v pohřebním komplexu faraona Raneferefa, což egyptology vede k domněnce, že byla jeho manželkou. Více o její identitě a roli v královské dynastii prozradí až měsíce dalšího výzkumu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám