Hlavní obsah

Námořnictvo nasadí do boje bezpilotní ryby

Novinky, zgl

Drony používá americká armáda velmi často, v boji se osvědčily na výbornou. To je nejspíše i jeden z důvodů, proč se sofistikované bezpilotní systémy chystá nasadit do boje také u námořnictva. Tentokráte však nebudou poletovat ve vzduchu, ale plavat pod vodou. Testy první takové novinky zvané GhostSwimmer již finišují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americké námořnictvo představilo robotickou rybuVideo: Reuters

 
Článek

Robotická ryba je na první pohled, když k vám připlouvá, k nerozeznání od těch skutečných. Teprve ve chvíli, kdy vyplave nad vodní hladinu, zjistíte, že je z kovu. Snadno si tak novou zbraň můžete splést s menším tuňákem, je dlouhá metr a půl a váží 45,5 kg.

„Plave jako skutečná ryba. Asi není potřeba zmiňovat, že jsme se při vývoji inspirovali v přírodě,“ uvedl Michael Rufo, ředitel společnosti Advanced Systems Group, která se podílela na vývoji robotické ryby.

Foto: U.S. Navy

Robotická ryba GhostSwimmer

Právě utajení, tedy nesnadné rozeznání od běžné ryby, má být jednou z největších předností novinky. Stejně jako fakt, že na palubě nemusí při misích riskovat život žádný člověk. GhostSwimmer může plavat jen pár milimetrů pod vodní hladinou, stejně tak se ale může potopit klidně až do hloubky sto metrů.

Robotická ryba byla testována několik posledních týdnů. Nebyla však zatím nasazena v žádném konfliktu, místo toho shromažďovala u amerického pobřeží informace o přílivu a odlivu, rozmanitých proudech a povětrnostních podmínkách.

Nasazení při průzkumných misích

Americké námořnictvo se však netají s tím, že hodlá tento podvodní bezpilotní systém využít i pro jiné účely. V první řadě tedy pro průzkumné mise, pro které se doposud využívali speciálně vycvičení delfíni nebo miniponorky.

„GhostSwimmer umožní námořnictvu absolvovat úspěšné mise, a to při zachování bezpečí potápěčů a námořníků,“ podotkl Rufo.

Jaké konkrétní zbraňové systémy může GhostSwimmer nést, americké námořnictvo neprozradilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám