Hlavní obsah

V Hradci vyvinuli nový lék na alzheimera

Právo, Ludmila Žlábková

S novým lékem na léčbu Alzheimerovy choroby přišli hradečtí výzkumníci. Podáním žádosti o patent pomyslně končí jeden z projektů královéhradecké fakulty vojenského zdravotnictví a Centra biomedicínského výzkumu Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Foto: Archiv, Právo

Jan Korábečný

Článek

Od roku 2008 na projektu pracovala skupina zhruba dvaceti odborníků a studentů pod vedením 31letého Jana Korábečného. Závěry jejich bádání již byly publikovány v prestižních vědeckých časopisech, takže se s nimi seznámila i světová odborná veřejnost.

Mám-li to zjednodušit, námi vynalezené látky dokážou proniknout přímo do mozku a tam míří na více cílů
Jan Korábečný

„Jde o méně toxický derivát látky takrinu, prvně vyvinutého léčiva pro tuto nemoc. Bohužel dosud neumíme chorobu vyléčit, pouze mírníme projevy, jako je zapomínání, ztráta schopnosti se učit, časová i prostorová dezorientace. Ale náš objev má méně vedlejších účinků, zejména pro játra, a postihuje víc patologických mechanismů nemoci než stávající léčiva,“ nastínil Korábečný.

Výzkumníci vlastně dospěli ke dvěma objevům. „Publikovali jsme spojení takrinových derivátů s kumarinovými deriváty, přírodními látkami s protizánětlivými účinky, působícími také jako silné antioxidanty,“ popsal první z nich.

Druhý objev, jenž je z pohledu vědců zajímavější a komplexnější, je postaven na látkách spojujících takrin s naftochinony. „Ty brání poškozování neuronů v mozku. Jsou také schopny vázat těžké kovy jako měď, železo, zinek, které se v průběhu choroby ukládají v těle pacientů. Mám-li to zjednodušit, námi vynalezené látky dokážou proniknout přímo do mozku a tam míří na více cílů,“ dodal vědec.

Čeká se na farmaceutickou firmu

S takrinem začal pracovat Korábečný zhruba před šesti lety; navázal na výsledky bádání předchůdců na svém pracovišti.

Už od 70. let se na katedře toxikologie pracovalo s nervově paralytickými látkami jako sarin, soman, k nimž se hledaly protilátky. „Ale rozhodl jsem se rozšířit svou práci i dalším směrem a pokusil jsem se zužitkovat vojenské znalosti v civilní sféře,“ řekl Korábečný.

Získáním patentu však cesta léčiva za pacienty nekončí. Spíš naopak. „Bude záležet, zda náš objev osloví některou z farmaceutických firem, která by léčivo na trh uvedla. Od syntézy, tedy přípravy léčiva, až po zavedení na trh to může trvat 12 až 15 let. A celý proces přijde na miliardu amerických dolarů,“ upozornil Korábečný. Přiznal také, že syntéze takrinových derivátů se věnují i další vědecké kolektivy ve světě.

„Díky spolupráci s Centrem biomedicínského výzkumu ale máme výhodu. Většina vědeckých týmů ve světě totiž něco připraví, otestuje, opublikuje, a tím to pro ně končí. My se snažíme nové látky posunout blíž klinickému testování a využití v praxi,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám