Hlavní obsah

Práce na střídavé směny poškozuje mozek

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce na střídavé směny může způsobit dlouhodobé poškození klíčových funkcí mozku – paměti a poznávacích schopností. Platí to pro lidi, kteří nepravidelně střídají ranní, odpolední a noční směny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle listu The Independent to uvádí studie v časopise Occupational and Environmental Medicine, která se opírá o vyšetření asi tří tisíc obyvatel Francie, jejichž duševní schopnosti byly zkoumány v letech 1996, 2001 a 2006.

Lidé, kteří pracovali na střídavé směny, vykazovali horší paměť než lidé s pravidelnou pracovní dobou. Navíc silně zaostávali v testech na rychlost poznávání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Směnaři“ tak podle vědců z univerzit ve francouzském Toulouse a britském Swansea vykazovali duševní úpadek odpovídající více než šesti letům přirozeného, s věkem spjatého poklesu mozkových schopností. Ukončení práce na směny vedlo k určité obnově schopností, ale až po pěti letech.

Není přesně známo, čím je to způsobeno. Jednou z možností je, že práce na směny narušuje „hodiny“ v těle, a to podobným způsobem jako tzv. pásmová nemoc, při rychlém přesunu o několik časových pásem.

Reklama

Výběr článků

Načítám