Hlavní obsah

Sonda Philae vyslala z komety opět signál, pak jí došly baterie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská vesmírná sonda Philae nacházející se na vzdálené kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko obnovila v pátek večer SEČ kontakt se Zemí, pak jejím bateriím ale došla energie. Informovala o tom dnes agentura DPA, podle níž by se mohlo jednat o vůbec poslední komunikaci sondy s řídícím střediskem.

Foto: ESA

První panoramatický záběr komety

Článek

"Spojení bylo obnoveno a vědecká data proudí z komety" na Zemi, uvedla nejprve na Twitteru Evropská vesmírná agentura (ESA). "Signál ztracen, žádná další komunikace," sdělila ESA na Twitteru později. Vědci nicméně oznámili, že se před vybitím baterií sondě podařilo odeslat prakticky veškerá očekávaná data.

Sonda přistála na kometě ve středu. V pátek experti upozornili, že životnost baterií sondy, odhadovaná na dva a půl dne, se blíží ke konci. Přístroj se nachází ve stínu útesu, takže jeho solární panely nedokážou načerpat dostatek energie ze slunečního svitu. Během dvanáctihodinového dne komety svítí na sondu slunce jen 1,5 hodiny.

Vědci jsou přesto nadšeni

Podle odborníků ale není situace zcela ztracena. V pátek se vědci pokusili podmínky zlepšit pootočením sondy tak, aby její největší solární panel zachycoval co nejvíc slunečního záření, napsal zpravodajský server BBC News. Existuje také možnost, že se sama kometa natočí při své cestě vesmírem příznivěji směrem ke Slunci.

Philae začala v pátek na povrchu vesmírného tělesa s vrtnými pracemi a vědeckými experimenty. I kdyby sonda umlkla, vědci jsou prý již nyní nadšeni množstvím dat, která získali.

Před zatím posledním spojením se Zemí prý sonda splnila až 80 procent primárních vědeckých cílů. Mezi nimi bylo odebrání vzorků povrchových vrstev komety k analýze či vyslání radiových vln skrz kometu za účelem poznání její vnitřní struktury. Vědci doufají, že jim shromážděné informace pomohou poodhalit tajemství vzniku sluneční soustavy před 4,6 miliardy let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám