Hlavní obsah

Sůl likviduje úrodnou půdu, zničila už plochu velikosti Francie

Každý den se na světě zničí v důsledku zasolení 2000 akrů úrodné půdy. S růstem teploty a poklesem srážek se problém salinity půdy zhoršuje, varují vědci ve studii pro OSN. Na počátku 90. let bylo půdy, zničené solemi 45 miliónů hektarů, zatímco nyní je to už 62 miliónů hektarů, což je oblast odpovídající rozloze Francie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Evropě se zasolené půdy vyskytují především v Maďarsku, Rumunsku, Řecku, Itálii a na Pyrenejském poloostrově. Celkově to jsou až tři milióny hektarů.

Příčiny hromadění solí jsou částečně přírodního rázu, ale největší díl odpovědnosti za ztrátu úrodnosti půdy má na svědomí člověk se svou intenzivní zemědělskou činností. Je to nejen kontaminace půdy postřiky a hnojivy, ale také zavlažování odpadními vodami bohatými na soli či nesprávným odvodňováním.

Největší plochy zasolené neúrodné půdy se mimo Evropu nacházejí v okolí Aralského jezera, v povodí čínské Žluté řeky (Chuang-che) či oblast Eufratu v Sýrii a Iráku.

Sůl narušuje vývoj rostlin, protože omezuje příjem živin a snižuje kvalitu vody, která je pro rostlinu k dispozici. Ovlivňuje také metabolismus půdních organismů.

„Vzhledem k zvyšování počtu obyvatel na planetě a jejich výživy si nemůžeme dovolit ztrácet takové ohromné množství úrodné půdy,“ varoval vedoucí studie Manzoor Qadir z Institutu pro vodu, životní prostředí a zdraví v Hamiltonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám