Hlavní obsah

WHO: Sérum proti ebole bude do pár týdnů

– Ženeva

Sérum z krve lidí, kteří se zotavili z nákazy ebolou, bude k dispozici do několika týdnů, uvedla v úterý Světová zdravotnická organizace (WHO). Použije se jako první v nejvíce postižené Libérii, napsala BBC.

Foto: ČTK/AP

Vzorek zkušební vakcíny testované na dobrovolnících

Článek

Lékařka Marie Paule Kienyová, která má ve WHO na starosti zdravotnické systémy a inovace, popsala v Ženevě postup. Od vyléčených pacientů se získá krevní plazma a ta se použije pro léčení nakažených.

Lékaři vycházejí z toho, že u lidí, kteří nákazu přežili, se v krvi vytvořily protilátky proti ebole. Zdravotníci jim odeberou krev, odstraní z ní červené krvinky, ale v plazmě zůstanou protilátky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Kienyové se spolupráce nejrychleji rozvíjí v Libérii, kde budou v následujících týdnech zřízeny stanice pro odběr krve, její zpracování a použití při léčbě pacientů nakažených touto krvácivou horečkou. Zatím ale není jasné, zda množství získané plazmy bude stačit.

Takto získané sérum bylo podle BBC použito i při léčení španělské sestry Teresy Romerové, u níž druhý test v úterý potvrdil, že se definitivně vyléčila. [celá zpráva]

Vakcíny začátkem příštího roku 

Kienyová také informovala o pokroku ve vývoji dalších léků pro boj s ebolou. Oznámila, že první výsledky testů dvou zkušebních vakcín by mohly být k dispozici na konci roku.

„Zkoušky začnou během následujících dvou týdnů a budou pokračovat dalších šest měsíců až rok. První výsledky ohledně bezpečnosti látky a reakcí, na základě kterých se určí dávkování, budou do konce letošního roku.“

První vakcíny pro očkování by pak měly být k dispozici v lednu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám