Hlavní obsah

Ochrnutý muž znovu chodí, pomohla mu transplantace čichových buněk

Vratislav

Muž, který byl ochrnutý, může po transplantaci buněk z jeho nosní dutiny do míchy znovu chodit. Unikátní operaci provedli v Polsku britští a polští vědci, informoval o tom server BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ochrnutý muž díky unikátní transplantaci znovu chodíVideo: Panorama BBC, Reuters

 
Článek

Darek Fidyka ochrnul od prsou dolů po útoku nožem v roce 2010, kdy mu čepel sice prořízla míchu, zcela ji však nepřerušila. Fidykův stav se však ani po dvou letech intenzivní fyzioterapie nijak nezlepšoval, proto lékaři přistoupili k experimentální transplantaci čichových buněk.

Do nich vědci díky jejich regeneračním vlastnostem a schopnostem navazovat kontakty s neurony dlouhodobě vkládají velké naděje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jsme přesvědčeni, že tento postup je průlomem, který s sebou přináší obrovské změny pro pacienty s poraněním míchy, kteří dosud měli beznadějné vyhlídky,“ sdělil BBC profesor Geoffrey Raisman, který vedl britský tým vědců.

Nemožné se stává realitou

„Je úžasné sledovat, jak se regenerace míchy, tedy něco po řadu let nemožného, stává realitou," prohlásil neurochirurg z vratislavské univerzity Pawel Tabakow, který stál v čele polského vědeckého týmu.

Fidyka je podle všeho první člověk na světě, který unikátní operaci podstoupil. „Je to neuvěřitelný pocit, když necítíte půlku svého těla a jste bezmocný, a najednou se cit vrací. Je to, jako když se znovu narodíte,“ řekl BBC čtyřicetiletý muž.

Transplantace byla rozdělena do dvou fází. Při první operaci lékaři pacientovi odebrali jeden z jeho dvou čichových bulbů, což je část mozku, do které přicházejí informace z čichových orgánů. Buňky z toho bulbu, označovaného někdy také jako čichový kyj, pak nechali v kultivačním prostředí růst.

O dva týdny později přistoupili k druhé operaci, kdy tyto čichové buňky (v angličtině označované zkratkou OEC) transplantovali do postižené míšní oblasti. Celkem byla provedena asi stovka mikroinjektáží nad a pod místo zranění.

První kroky

Pacientovi vedle zhruba 500 tisíci buněk vpravili do zranění čtyři proužky nervové tkáně z kotníku, které umístili přes asi osmimilimetrové přerušení levé části míchy.

Podle vědců buňky za pomoci zmíněného nervového přemostění poškozené míšní oblasti opět propojily přerušená nervová vlákna.

První zlepšení Fidyka zaznamenal po třech měsících, když jeho levé stehno přibralo svalovou hmotu. Po šesti měsících od transplantace učinil s pomocí opěrné konstrukce první kroky. Nyní po dvou letech může vyjít z rehabilitačního střediska, stále se ale musí spoléhat na podpůrný rám.

„Zapsal jste se do historie. Pro mě je toto mnohem úchvatnější než člověk na Měsíci," řekl Fidykovi Raisman. Podrobnosti o přelomové operaci odborníci zveřejnili v magazínu Cell Transplantation.

Reklama

Výběr článků

Načítám