Hlavní obsah

Planetu Mars těsně mine kometa Siding Spring

Kometa Siding Spring v neděli večer těsně mine planetu Mars. Vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) vypočítali, že od srážky bude obě tělesa dělit z kosmického pohledu „pouhých” 140 000 kilometrů. Šestnáct dostupných teleskopů a sond vesmírné agentury USA je připraveno průlet vlasatice kolem rudé planety sledovat a zaznamenat.

Foto: ČTK/AP

Kometa C/2013 A1, jinak také Siding Spring, na snímku NASA z 27. března letošního roku.

Článek

Nejblíže by se měla kometa k Marsu dostat ve 20:28 SELČ. Ačkoli je přímý střet údajně vyloučen, planetu by měl podle vědců zasáhnout aspoň ocas komety.

Sledování průletu může vědcům přinést důležitá data o složení komety samotné i o atmosféře Marsu. Dosud se totiž nepodařilo průlet žádné komety pozorovat z takové blízkosti a tolika různými přístroji. Na vlasatici se zaměří mimo jiné vesmírné vozítko Curiosity sbírající informace na Marsu či Hubbleův teleskop.

Kometa s vědeckým názvem C/2013 A1 objevená Robertem H. McNaughtem z Austrálie poletí podle NASA rychlostí zhruba 56 kilometrů za sekundu. Pochází z takzvaného Oortova oblaku, tedy hypotetické kulovité oblasti na okraji sluneční soustavy, která je údajně pozůstatkem původní planetární mlhoviny, a nese tak prý informace z doby vzniku našeho planetárního systému před 4,6 miliardami let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám