Hlavní obsah

Alzheimer je vlastně otrava hliníkem, který je všude, tvrdí britský expert

Právo, mcm

Hromadění hliníku v lidském těle může vyvolat Alzheimerovu nemoc, která ničí lidský mozek. S touto hypotézou vystoupil uznávaný britský expert Christopher Exley z Keele University v časopise Frotiers in Neurology. Zároveň vznesl požadavek, aby byly provedeny testy, které jeho hypotézu potvrdí, nebo vyvrátí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Jak víme, že Alzheimerova nemoc není jen následkem chronických účinků otravy hliníkem? Přítomnost hliníku v mozku by měla být varovným signálem, který nás upozorní na potenciální nebezpečí aluminiového věku,“ zdůraznil Exley podle listu Daily Telegraph a vypočítal také, kde všude přichází lidský organismus do kontaktu s hliníkem, není to skutečně jen při olizování víček od jogurtu.

Hliník se podle něj přidává skoro do všeho, co jíme, pijeme nebo jinak absorbujeme. Jeho sloučeniny se vpravují do vody pro zvýšení čirosti, u pečiva slouží jako kypřidlo.

Hliník se ukládá v mozku, nervech a kostech

Hliník je v čaji, kakau či víně. A samozřejmě hlavně v kosmetice, opalovacích krémech a deodorantech. Nevyhneme se mu ani při konzumaci léčiv, zejména aspirinu a antacidů, které snižují překyselenost žaludku. Tělo hliník vylučuje, přesto se ukládá v mozku, nervech, kostech a jinde.

„Všichni si hromadíme známý nervový jed v mozku, a to od narození až do smrti,“ shrnul expert, podle nějž je sílící dávka hliníku v lidském těle skoro nevyhnutelným důsledkem moderního života.

A ptá se: „Proč to bereme tak lhostejně?“

Reklama

Výběr článků

Načítám