Hlavní obsah

Sněmovna nás chce zlikvidovat, bojí se lesní školky

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po odhlasování zákona o dětských skupinách ve Sněmovně zaúpěly lesní školky, podle nichž taková norma znamená jejich likvidaci. Zákon o dětských skupinách má pomoci rodinám umístit předškolní děti alespoň do alternativní péče, když mateřinky jsou přeplněné a nemohou uspokojit poptávku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dětské skupiny mají volnější hygienické podmínky, takže jejich zřízení bude snazší, než je tomu u školek, které jsou pod přísnou hygienickou regulací. Lesní školky však dosud měly ještě volnější pravidla, než jaká schválili poslanci.

Pro lesní školky může norma znamenat zánik. „To, co vzniklo zdola a je velmi pestré, má teď jedinou ustálenou formu, a to je dětská skupina,“ řekla Právu Tereza Valkounová z Asociace lesních školek.

„Hlasování znamená pro lesní školky konec jejich činnosti,“ doplnila.

Zákon totiž popisuje podmínky, za nichž lze každodenní péči o děti předškolního věku provádět. Počítá se také se zázemím interiérů a s nimi spjatými hygienickými normami.

Podle Valkounové se lesní školky uzpůsobit nemohou. „Jsou převážně venku. Ze své podstaty nemohou stavět někde u lesa zázemí, které odpovídá parametrům dětské skupiny,“ tvrdí Valkounová.

Mateřská centra se naopak nebojí

Obavy nemají mateřská centra, o nichž se rovněž spekulovalo, že by mohla být v ohrožení. „Nás se to nedotkne. Služba péče o děti je jen vedlejší produkt, protože nebyl dostatek míst,“ řekla Právu prezidentka Sítě mateřských center Rút Kolínská.

Podle ní však ani lesní školky nemají důvod ke stížnostem a odkázala na debatu ve Sněmovně, kde ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) a další poslanci slíbili sepsat novelu zákona na míru lesním školkám.

Ale to Valkounové klidu nedodává. „Poslanci používali jako nejčastější argument, že do roka se určitě lesní školky nějak legislativně vyřeší. Ale to považujeme za plané sliby, protože tím získávali pouze hlasy nerozhodnutých poslanců,“ domnívá se.

Dětské skupiny budou moci zřizovat firmy, radnice, úřady, vysoké školy či neziskové organizace. S rodiči jejich provozovatelé musí uzavřít smlouvu, musí mít plán výchovy a péče, vhodné prostory i personál. Rodiče, kteří službu skupiny využijí, si budou moci peníze, které zaplatí, odečíst formou slevy na dani.

Lesní školky nyní mají 2500 dětí. Letos bylo ve školkách odmítnuto na 60 tisíc žádostí o umístění.

Anketa

Měly by lesní školky zůstat v síti mateřinek?
Ano
86,5 %
Ne
13,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 163 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám