Hlavní obsah

Problémy se sluneční baterií sojuz nezastavily, spojil se s ISS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bajkonur
Aktualizováno

Ruská pilotovaná loď Sojuz TMA-14M se třemi kosmonauty na palubě se v pátek ráno přes problémy se sluneční baterií úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Oznámilo to řídící letové středisko v Bajkonuru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Z Kazachstánu odstartovala vesmírná raketa SojuzVideo: Reuters

 
Článek

Šestihodinový let z Bajkonuru prováděný v automatickém režimu provázely problémy. Neotevřela se jedna ze dvou slunečních baterií. Důvody se zatím expertům ruské agentury Roskosmos nepodařilo odhalit.

Podle odborníků NASA výpadek sluneční baterie let vážněji neohrozil, protože loď měla pro spojení s ISS dostatek energie v akumulačních bateriích. Podle pracovníků Roskosmosu během letu k ISS fungovaly všechny ostatní palubní systémy normálně.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ruská loď Sojuz TMA startuje z Bajkonuru.

Na palubě lodi letěli ruská kosmonautka Jelena Serovová, kosmonaut Alexandr Samokuťajev a americký astronaut Barry Wilmore. Trojice se po otevření spojovacího modulu připojí ke stávajícím obyvatelům orbitálního komplexu, jimiž jsou ruský velitel Maxim Surajev, americký astronaut Reid Wiseman a jejich německý kolega z Evropské vesmírné agentury Alexander Gerst. Stanice tak budeme mít pohromadě všech šest členů 41. expedice. Jejich společný let potrvá 170 dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám