Hlavní obsah

Vědci zkoumali tajemného tvora z mořských hlubin

Novinky, vps

Tým vědců z Nového Zélandu minulý týden začal se zkoumáním kalmara Hamiltonova, kterého ulovili rybáři ve vodách u Antarktidy. Jedná se o vzácnou příležitost, protože tento exemplář je velmi zachovalý, uvedl The Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci rozmrazili vzácného kalmaraVideo: Reuters

 
Článek

„Bylo to prostě úžasné. Byla tam spousta věcí, které jsme čekali, že uvidíme, a pak také věci, které jsme neočekávali, což bylo skvělé. Opravdu se těšíme na to, co zjistíme ze vzorků, které jsme odebrali,“ citovala agentura Reuters Kat Bolstadovou z Auckland University of Technology, která vedla tým vědců zkoumající tohoto hlavonožce.

Kalmar vážil 350 kilogramů a byl dlouhý něco přes čtyři metry. Chapadla měřila metr, přičemž dvě prodloužená by podle odhadů měřila dva metry, ale byla poškozena. Bolstadová ještě uvedla, že se jednalo o samici.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lovec kalmarů

„Je to v podstatě nedotčený exemplář, takže je to pro nás jedinečná příležitost,“ dodala vědkyně s tím, že chtějí na základě zkoumání přesněji určit, jak se kalmar geneticky liší od ostatních hlavonožců, a také zjistit více o jeho způsobu života. Jedná se totiž o živočicha, s nímž lidé nepřijdou tak často do kontaktu a nemají o něm tolik informací.

Kalmara ulovil v Rossově moři kapitán John Bennet se svou posádkou. Zmrazili ho, aby ho uchovali v dobrém stavu. K vědcům se dostal až po osmi měsících. Bennet jednoho kalmara chytil už před sedmi lety, dnes je tento úlovek vystavený v novozélandském národním muzeu. Zda se tam dostane i jeho druhý kalmar, se rozhodne až později.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám