Hlavní obsah

Objev na Vyšehradě přepíše dějiny české architektury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Archeologové, kteří desítky let provádějí výzkum pražského Vyšehradu, se dočkali objevu, který přepíše dějiny české architektury. Odhalili totiž základy jednoho z největších kostelů ve střední Evropě. Pravděpodobně je to i nejstarší známý vyšehradský kostel. Nachází se zhruba 150 metrů od hlavní baziliky svatého Petra a Pavla a jeho stáří se datuje od 2. poloviny desátého, nebo 1. poloviny jedenáctého století.

Archeologové nalezli základy historického kostela na Vyšehradě Video: Novinky

 
Článek

Objevený kostel má neobvyklý půdorys čtverce se třemi apsidami. Archeologům se podařilo odkrýt téměř dvě třetiny stavby. „Unikátní je rozloha. Kostel zabírá plochu 240 metrů čtverečních a jeho délka dosahuje 25 metrů,“ řekl Bořivoj Nechvátal z Archeologického ústavu Akademie věd ČR.

„Stavbu můžeme zasadit do období přibližně od druhé poloviny 10. století do první poloviny 11. století. Kdo byl stavebník, který se chtěl prezentovat takovou monumentální stavbou, je zatím velká neznámá,“ uvedl Bořivoj Nechvátal z Archeologického ústavu Akademie věd ČR.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Historici nyní pracují s hypotézou, že mohlo jít buď o Boleslava II. Pobožného, nebo významného přemyslovského knížete Břetislava I.

Jisté je však to, že objevený kostel je největší stavbou nejen na území České republiky, ale i v západoslovanské oblasti. Dosud se totiž archeologové domnívali, že největší stavbou s centrálním půdorysem je rotunda sv. Víta na Pražském hradě.

Reklama

Výběr článků

Načítám