Hlavní obsah

Mobil je jako cigareta či alkohol. Závislých lidí přibývá

Dobrý sluha, ale zlý pán, tvrdí o mobilních telefonech kalifornští vědci. Vycházejí ze studie, jejíž závěry zveřejnili na portálu Firstpost. Lidé totiž stále více propadají závislosti na tomto přístroji a ta nabývá patologických rysů. Po deseti minutách bez mobilu se jejich uživatelé stávají neklidnými a s postupem doby, kdy nemají přístroj v dosahu, jejich nervozita, nesoustředěnost a hysterie neustále roste.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vedoucí projektu Larry Rosen si pro svůj pokus vybral 163 studentů.  Rozdělil je do třech skupin, a to na příležitostné, pravidelné a náruživé uživatele mobilů.

Účastníci pokusu museli odevzdat svůj přístroj a být v tiché místnosti. Už po deseti minutách bylo 90 procent uživatelů neklidných a nesoustředěných a jejich neklid neustále narůstal.

„Uživatelé si mobil zosobňují a závislost se vyvine rychleji a je intenzivnější,“ varoval Joel Edwards, ředitel kalifornské kliniky  Morningside Recovery.

Má to už i diagnózu

Extrémní projev tohoto chování je podle vědců nomofóbie, tedy panický strach z toho, že by se dotyčný mohl ocitnout bez mobilu. Lidé trpící závislostí nejsou schopni se od mobilu vzdálit na delší dobu, nevypínají ho ani v noci a neustále kontrolují, zda nezmeškali hovor nebo zprávu.

Závislost na tomto přístroji není jen doménou Američanů, stejné výsledky vykazují i evropské studie. Podle studie Jihočeské univerzity trpí v česku touto fóbií každý druhý Čech.

Podobně vysoká čísla se objevila i u dalších sledovaných ukazatelů. Osmdesát procent respondentů se cítí nesvá, pokud vypadne mobilní síť a 84 procent musí mít svůj telefon neustále v zorném poli. Podle odborníků je toto vysoké číslo způsobeno skutečností, že mobil bývá stále víc považován za lidskou bytost.

Reklama

Výběr článků

Načítám