Hlavní obsah

Zdravá čokoláda dostane místo přídavků cukru houby

Paříž

O škodlivosti cukru se můžeme v poslední době dočíst všude. Hledání vhodných náhražek je tak zásadním úkolem. Americká společnost Mycotechnology se tohoto úkolu zhostila s velkým nadšením a vyvíjí „zdravou” čokoládu, kde budou mít místo cukru hlavní slovo houby. Uvedl to francouzský list Le Figaro.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdravá čokoláda má být díky pomoci specifické houby méně hořká, tudíž se do ní nebude muset přidávat už tolik cukru na dochucení. Ilustrační foto

Článek

Bio, lehká a zdravá - taková je prý čokoláda s houbami. K její výrobě používá americká společnost proces fermentace kakaových bobů spolu s houbami, aby čokoláda byla méně hořká a nemuselo se do ní přidávat tolik cukru. Firma, která sídlí v Denveru ve státě Colorado, už před rokem aplikovala svou metodu fermentace na kávová zrnka. Nedávno oznámila, že podobný proces rozšiřuje na kakaové boby.

"Díky této technologii odstraňujeme hořkost, a tím omezujeme množství cukru," vysvětluje její ředitel Alan Hahn.

Proces nazvaný Mycosmooth vyvinul před téměř 30 lety doktor Brooks Kelly. Spočívá v tom, že se kávová zrnka nebo kakaové boby nechají po dva týdny fermentovat spolu s houbou lesklokorkou lesklou, známou jako reishi. Tento druh houby, který lze najít pod některými stromy, pohlcuje cukry, snižuje hořkost a kyselost zrnek.

Tradiční medicína 

Houba reishi se používá už více než dvě tisíciletí v tradiční asijské medicíně. Je bohatá na beta glukany, což jsou molekuly, které stimulují imunitní systém.

Dospělí, kteří jedí čokoládu častěji, mají nižší index tělesné hmotnosti než ti, kdo si ji dopřejí méně často
lékařka Beatrice Golombová

Proces Mycosmooth se používá od loňského roku u kávy, kterou je možno koupit v některých amerických obchodech. Technika je plně "bio", říká šéf výroby James Longan. Liší se od jiných technik, které se spokojují s tím, že zakrývají hořkost, zejména přídavkem cukru a dalších produktů.

Podle francouzského deníku Le Figaro bude nová čokoláda zdravější, avšak i prostá černá čokoláda, s vysokým obsahem cukru a tuku, může mít blahodárné účinky na metabolismus, a tedy i na hmotnost. Lidé, kteří jedí více čokolády než je průměr, jsou štíhlejší, tvrdí autoři studie zveřejněné v americkém časopise Archives of Internal Medicine.

Čokoláda a hubnutí 

Než se však začnete cpát čokoládou v naději, že zhubnete bez námahy, musíte vědět, že tato studie není reprezentativní. Doktorka Beatrice Golombová z Kalifornské univerzity pracovala se vzorkem tisícovky zdravých mužů a žen, kteří neměli kardiovaskulární problémy, cukrovku ani vysoký cholesterol. Příznivý účinek čokolády byl prokázán jen u lidí s průměrným věkem 57 let, kteří pravidelně cvičili.

"Dospělí, kteří jedí čokoládu častěji, mají nižší index tělesné hmotnosti než ti, kdo si ji dopřejí méně často," říká doktorka Golombová. Index tělesné hmotnosti (BMI) slouží ke zjištění rizika spojeného s nadváhou a vypočítá se tak, že se váha v kilogramech dělí výškou v metrech na druhou. Normální BMI se pohybuje mezi 18,5 a 25, u obezity je vyšší než 30.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám