Hlavní obsah

Nová vesmírná agentura bude sídlit ve Varšavě

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Poláci chtějí mít větší dohled nad vesmírnými projekty. Kvůli tomu parlament tento týden schválil založení Polské vesmírné agentury (POLSA), která bude sídlit ve Varšavě. Informovala o tom zpravodajská agentura PAP.

Foto: ČTK/AP

Polský Sejm

Článek

Hlavním úkolem agentury bude dohled nad polským vesmírným výzkumem a navázání intenzivnější zahraniční spolupráce. V současnosti se tyto činnosti dělí hned mezi několik institucí a ministerstev.

Polsko je v současnosti členem Evropské vesmírné agentury (ESA), ale podle autorů zákona nebyla spolupráce tak efektivní, jak si jednotlivé instituce představovaly. A to ani přesto, že Polsko za členství platí ročně několik desítek miliónů euro.

Polská účast na projektech ESA je v současnosti minimální, vznik nové vesmírné agentury ve Varšavě by to měl ale změnit. Zákonodárci věří, že se jim tak podaří odstranit dosavadní překážky, které bránily rozvoji polských výzkumných center a některých firem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám