Hlavní obsah

Nový japonský ostrov stále roste a chrlí lávu

Novinky, bck

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokyo

Japonský sopečný ostrůvek, který se objevil loni na podzim asi tisíc kilometrů jižně od Tokia, stále roste, i když bylo ze začátku možné, že zase zmizí pod hladinou moře. Dnes tvoří jeden celek s ostrovem Nišino šima, který patří do subtropického souostroví Ogasawara (Boninské ostrovy), a stále chrlí lávu. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Nišino šima v červenci 2014

Článek

Ostrůvek nazývaný Niidžima objevila posádka letounu pohraniční stráže 20. listopadu 2013 jihovýchodně od neobydleného vulkanického ostrova Nišino šima. Velitel pohraničníků tehdy připustil, že nový ostrov by mohl zmizet pod hladinou stejně rychle, jako se zrodil. [celá zpráva]

„Pokud se stane plnohodnotným ostrovem, budeme rádi za nové území,“ prohlásil tehdy mluvčí japonské vlády Jošihide Suga.

Foto: Profimedia.cz

Nišino šima v listopadu 2013

Ve druhé polovině prosince byl už povrch nového ostrůvku osmkrát větší než v době svého vzniku. Den po Vánocích byl pořízen snímek, který dokazuje, že se Niidžima rozšířil a spojil s ostrovem Nišino šima, původně vzdáleným asi půl kilometru.

Foto: Profimedia.cz

Nišino šima v prosinci 2013

Sopka je stále aktivní

Oba ostrovy měří dohromady od východu na západ 1550 metrů a 1350 metrů od severu k jihu. Při svém vzniku byl ostrůvek čtyři sta metrů dlouhý a dvě stě metrů široký. Je ale pravděpodobné, že se celek ještě rozšíří. Na snímcích, které minulý týden pořídily japonské úřady, jsou vidět tři krátery, z nichž dva chrlí lávu. Oblak prachu stoupá do výšky dvou kilometrů, což je třikrát více než před měsícem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Japonsku se vynořil nový ostrovVideo: Japonská pobřežní stráž, Reuters

Japonsko se nachází v blízkosti tzv. Ohnivého kruhu, který se vyznačuje častou vulkanickou činností a zemětřeseními. Na mořském dnu vytváří sopky, které mohou postupně výtokem lávy narůst až nad hladinu vody a vytvořit ostrov. Od roku 1945 se v Japonsku objevilo čtyři až pět nových ostrůvků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám