Hlavní obsah

Paleontologové našli fosilii čtyřkřídlého létajícího dinosaura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci objevili fosilii pravěkého tvora, který měl čtyři křídla a byl schopen létat. Zbytky byly nalezeny v severní Číně. Tvor měl velmi dlouhé peří na křídlech a zadních nohách, které ovšem mohl používat také jako křídla.

Foto: Handout, Reuters

Zvíře vědci pojmenovali Changyuraptor yangi

Článek

Fosilie je stará 125 miliónů let a je velmi zachovalá. Tvor dostal jméno Changyuraptor yangi. Měl ostré zuby a drápy, což naznačuje, že mohl být masožravec. V žaludku vědci rozeznali zbytky ryb a ptáků.

„V Číně pracuji dvacet let a nikdy jsem neviděl nic takového,” řekl paleontolog přírodovědného muzea v Los Angeles Luis Chiappe. „Byl jsem ohromen, v jak dobrém stavu bylo peří a jak bylo dlouhé, nejméně čtvrtinu délky celého opeřence,” popsal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Handout, Reuters

Fosilie nalezená v severní Číně

Changyuraptor yangi byl podle vědců čtyřikrát větší než dosud největší známý čtyřkřídlý dinosaurus.

Nález dokazuje, že létat v druhohorách mohla i velká zvířata, nejen ta malá. Chiappe ale upozornil, že není jisté, zda mohla sama vzlétnout, nebo musela vyšplhat na vzrostlý strom a spustit se, aby byla schopná letu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám