Hlavní obsah

Kolik má sýr opravdu tuku? Vědec dokončil přístroj, který to okamžitě zjistí

Izraelští vědci vyvinuli miniaturní přístroj, který by mohl sloužit při nakupování potravin nebo léků. Je to malý spektrometr, který ukáže složení dané potraviny. Stačí na ni namířit paprsek a chemické látky v ní obsažené se okamžitě ukážou pomocí aplikace v chytrém telefonu. O přístroji informovala agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Přístroj dokáže určit složení potravin

 
Článek

Autor přístroje Dror Sharon věří, že se přístroj masově rozšíří. Kromě složení by totiž mohl ukazovat i množství kalorií obsažených v potravině, popřípadě zralost ovoce a zeleniny. Lidé by tak okamžitě zjistili, kolik tuku je v daném sýru, nebo kdy bude rajče ideálně zralé.

Spektrometr zatím vyvíjí pro tři oblasti, kromě potravin i pro léky a zahradnictví. Vynálezce přístroj nazval SCiO, což odkazuje na latinské slovo sciere (vědět).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Přístroj velmi zvýší povědomí lidí o materiálech a látkách, které se nacházejí kolem nich,“ řekl Sharon. Domnívá se, že lidé budou chtít stále podrobnější informace o věcech, které je obklopují.

Přístroj vyhodnotí složení výrobku a informace pošle přes aplikaci na chytrý telefon.

Pokud chtějí lidé v současné době znát složení výrobku, musí si ho přečíst a pak jednotlivé chemické složky, které neznají, zadat někam do vyhledávače a doufat, že nalezený výsledek jim bude něco platný. Samozřejmě za předpokladu, že výrobek opravdu obsahuje to, co se na obalu píše.

Databáze se má rozšiřovat

Přístroj by sám odhalil chemikálie a pomocí aplikace by poslal zanalyzované výsledky rovnou na telefon. Předpokládá se, že každý by se časem mohl podívat, co je v pneumatikách na jeho autě, v půdě kolem něj, jaké je složení benzínu, který tankuje.

Sharon na vývoj přístroje vybral peníze od investorů, teď chce získat další, aby mohl rozšiřovat databázi detekovaných chemikálií. Sám to nazývá „největší světová databáze látek.“

Předpokládá, že přístroj by se mohl začít dodávat příští rok a jeho cenu odhaduje na 250 dolarů, tedy asi 5000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám