Hlavní obsah

Polský profesor přišel s revolučním postupem léčby rakoviny

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Novou metodu léčby rakoviny vypracoval polský profesor Tomasz Ciach z varšavské Polytechniky. Cytostatika navázal na cukr, protože rakovinou napadené buňky pohlcují mnohonásobně více cukru než zdravé. Tím dosáhl toho, že lék působí tam, kde je třeba, a ne na zdravé buňky.

Foto: Profimedia.cz

Metastázy na plicích

Článek

„Rakovinou napadené buňky pohlcují dvěstěkrát více cukrů než ty zdravé,“ uvedl profesor Ciach. „Proto jsme cytostatika záměrně obohatili o specifickou formu cukru, který se po vniknutí do jádra napadených buněk rozpadá, a zůstává jen samotný lék likvidující rakovinu,“ dodal pro televizi TVP.

Nejde o nový lék, využívá stejná cytostatika, jaká již nyní podávají lékaři pacientům při chemoterapii. Kvůli cukru se ovšem dostávají právě k těm buňkám, na které mají působit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ciachův tým se vypracování nové metody léčby věnoval tři roky. Už půl roku probíhají klinické testy, které sledují přední polští onkologové. Hodnotí je jako mimořádně úspěšné.

I když jde o finančně mimořádně nákladný výzkum a nemalé prostředky si vyžádá i jeho uplatnění v praxi, polští onkologové věří, že proces nepotrvá dlouho.

„Jen v Polsku každoročně přibude 180 000 nových pacientů s rakovinou a na světě další milióny, které si zaslouží novou naději v boji s touto nemocí,“ uvedla televize TVN24. Vylepšené léky by jim mohly pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám