Hlavní obsah

Měsíc vznikl po gigantické srážce se Zemí

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teorií o vzniku Měsíce mají vědci hned několik. Badatelská obec se většinou klonila k tomu, že přirozená družice naší planety vznikla následkem gigantické srážky obřího tělesa nazývaného Theia se Zemí. Právě toto tvrzení podpořila také nová studie, kterou vypracoval tým vědců z univerzity v německém Göttingenu pod vedením doktora Daniela Herwartze.

Foto: Profimedia.cz

Nová studie německých vědců dokazuje, že Měsíc vznikl následkem gigantické srážky obřího tělesa nazývaného Theia se Zemí.

Článek

Studie byla postavena na analýze chemického složení měsíční horniny, kterou z přirozené družice Země přivezli američtí astronauti. Němečtí vědci ji publikovali v aktuálním vydání odborného magazínu Science.

Herwartz použil na rozdíl od předchozích výzkumníků citlivější metodu rozboru. Ta ukázala, že izotop kyslíku 17 se nevyskytuje na Měsíci tak často jako na Zemi. Rozdíl činí pouhých dvanáct částí na milión. Z dosavadních výzkumů přitom vyplývalo, že rozdíly nejsou žádné. Vědci tak nemohli vysvětlit, jak je možné, že se na Měsíci neobjevují i prvky z tělesa Theia.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Je to jasný důkaz pro všechny, kteří tvrdili, že ke kolizi nedošlo.
doktor Daniel Herwartz

Drobné rozdíly však nyní ukazují, že u vzniku Měsíce hrálo roli i jiné vesmírné těleso. „My jsme teď objevili tyto malé rozdíly mezi Měsícem a Zemí. To potvrzuje hypotézu obřího dopadu. Je to jasný důkaz pro všechny, kteří tvrdili, že ke kolizi nedošlo,“ prohlásil podle serveru BBC německý vědec.

„Výzkum nám toho prozradil navíc daleko více. Nyní máme přesnou představu o geochemii planety Theia,“ podotkl Herwartz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrace srážky Země a planety Theia

Vědci v současnosti pracují se čtyřmi teoriemi, jak mohl Měsíc vzniknout. Mohl být zachycen gravitací Země, postupně narůstat ve stejnou dobu jako naše planeta nebo se jednoduše odtrhnout během akreace, tedy že se vesmírné těleso postupně zvětšovalo přirůstáním nových částic na své vnější straně.

Teorie o kolizi počítá s tím, že se Země srazila s vesmírným tělesem nazývaným Theia. K tomu mělo dojít před 4,5 miliardou let.

Teorie o vzniku měsíce
Teorie odtržení předpokládá, že Měsíc byl nejprve součástí Země. Nakonec se ale vlivem odstředivé síly odtrhnul a stal se přirozenou družicí Země. Důkazem této teorie má být dnešní oceánské dno, coby jizva po oddělení. Rotace Počáteční rotace Země by však musela být výrazně vyšší než v současnosti.
Měsíc ale vůbec nemusel vzniknout poblíž Země. Teorie zachycení počítá s tím, že Měsíc byl zformován mimo naší oběžnou dráhu a až postupem času byl zachycena gravitací Země. Takovou sílu ale naše planeta podle drtivé části vědců nemá, dostatečnou gravitaci pro přitažení tělesa o velikosti Měsíce mají spíše Jupiter a Saturn.
Teorie společné akreace počítá s tím, že Země i Měsíc vznikly ve stejnou dobu z akreačního disku. Sklon měsíční dráhy a nedostatek železa na Měsíci však tomuto konceptu neodpovídají.
Vědci se kloní v současnosti především k teorii velkého impaktu. Ten počítá s tím, že Země se srazila během svého formování s tělesem o velikosti Marsu, které vědci pojmenovali Theia. Z vyvrženého materiálu pak vznikl Měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám