Hlavní obsah

Rusko plánuje kolonizaci Měsíce po roce 2030

Rusko má plány, podle nichž by mohla kolonizace Měsíce začít po roce 2030. Návrhy zveřejnil list Izvestija a počítají se třemi stadii lunární mise - první by mohla začít už za dva roky. Lidé se však na povrch přirozeného satelitu Země zřejmě dostanou až za 15-20 let.

Foto: Patrick Fallon, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Celý program je teprve v začátcích a časový harmonogram připravený kosmickou agenturou Roskosmos, ruskou akademií věd a moskevskou státní univerzitou je pouhým návrhem, který ještě neprošel schvalovacím řízením. Už nyní z něj však vyplývá, že cílem je vybudování obydlené stanice na povrchu Měsíce.

V první fázi, která by měla trvat od roku 2016 do roku 2025, chtějí odborníci na Měsíc vyslat čtyři automatická vozítka, a to pod názvy Luna-25, Luna-26, Luna-27 a Luna-28. Ta mají postupně prozkoumat vybranou oblast na měsíčním jižním pólu, kde by měla později lunární stanice vzniknout. V letech 2028 až 2030 by se měly uskutečnit pilotované oblety Měsíce a nejdříve po roce 2030 by mohli kosmonauti stanout na měsíčním povrchu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jen první stadium průzkumu má stát kolem 28,5 miliardy rublů (asi 16 miliard korun).

Poslední člověk stál na povrchu Měsíce před více než 40 lety - americká mise Apollo 17 se uskutečnila v roce 1972. Celkem se po Měsíci procházelo 11 astronautů, v nejbližší budoucnosti se ale žádný pilotovaný let k Měsíci neplánuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám