Hlavní obsah

Třináct miliard let vývoje vesmíru ve dvou minutách

Mezinárodní tým vědců vytvořil detailní počítačovou simulaci, která ukazuje vývoj vesmíru během posledních zhruba 13 miliard let. Simulace s názvem Illustris představuje vznik galaxií, hvězdných mračen či černých děr a začíná Velkým třeskem.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace znázorňuje 13 miliard let vzniku vesmíruVideo: Illustris

 
Článek

Na matematickém modelu vývoje vesmíru spolupracovali američtí, němečtí a britští výzkumníci a práce jim trvala pět let. Tým vedl astrofyzik Mark Vogelsberger z MIT.

Simulace postihuje vesmír v šířce 350 miliónů světelných let. „Dosud žádná simulace neukázala vesmír současně ve velkém i malém měřítku,“ řekl Vogelsberger.

Předchozí pokusy vypočítat stvoření vesmírných objektů a převést je do obrazové podoby ztroskotaly na nedostatku výpočetní síly, to znamená, že se zaměřovaly pouze na malé výseče prostoru s nízkým rozlišením.

Na projektu Illustris, který v současnosti zahrnuje mimo jiné 41 tisíc galaxií, se podílelo osm tisíc výkonných počítačů současně, a přesto jim výpočet celkového výsledku trval tři měsíce. Při použití průměrných kancelářských počítačů by výpočet trval zhruba dva tisíce let.

Mrkněte na Stream.cz na delší video popisující vznik vesmíru, jeho velikost a další zajímavosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám