Hlavní obsah

Objev „umělé“ lidské kůže pomůže zvířatům

Právo, aa

Naději pro stovky tisíc laboratorních zvířat přinesli vědci z londýnské King’s College. Podařilo se jim vypěstovat „umělou” lidskou kůži, která je vhodná pro testování léků a kosmetiky.

Foto: Profimedia.cz

Ročně je ve světě k pokusům s často trvalými následky nebo smrtí použito přes sto miliónů laboratorních zvířat. Ilustrační snímek

Článek

Nová metoda umožňuje vypěstovat tkáň, jejíž vlastnosti jsou téměř totožné s reálnou lidskou pokožkou. Britští vědci vyšli z kmenových buněk, které přeprogramovali tak, aby se opakovaně množily.

Takto vzniklá tkáň je mechanicky bližší skutečné pokožce a je rovněž sušší než ta vyráběná pro lékařské a vědecké účely.

„Je to nová, levná a snadno opakovatelná metoda, na jejímž konci je kůže ideálně nahrazující dosud užívanou pokožku laboratorních zvířat,“ shrnul v časopise Stem Cell Research šéf výzkumu Dusko Ilic.

Řeší i výzkum humánních nemocí

Podle jeho kolegyně Theodory Madurové objev otevírá další možnosti i pro výzkum léčby humánních kožních nemocí, jako jsou ichtyóza (šupinatost) a různé ekzémy.

„Nová metoda umožní sledovat, jak se vyvíjí kožní bariéra, jak čelí různým patogenům i jak ji obnovit,“ vysvětlila. „Je to skvělá zpráva, která znamená záchranu životů bezpočtu králíků, krys, prasat a dalších laboratorních zvířat,“ uvítal zprávu o objevu šéf organizace Humane Society Troy Seidle.

„Zvířecí kůže při testování nových produktů nikdy nemůže nahradit tu lidskou, protože je prostě odlišná,“ zdůraznil. Ročně je ve světě k pokusům s častými trvalými následky nebo smrtí použito přes sto miliónů laboratorních zvířat. Jen v Česku to před deseti lety bylo asi 240 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám