Hlavní obsah

Příliš temné noci? Švédská firma chce rozsvítit Měsíc

Ambiciózní řešení pro tu část dne, kdy města musejí zapínat tisíce lamp, aby v noci osvětlila potemnělé ulice, navrhuje švédská firma Foreo. Projekt Brighter Moon (Jasnější měsíc) počítá se zvýšením míry odrazivosti povrchu jediné přirozené družice Země. Noci by pak byly světlejší, což by lidstvu pomohlo i s řešením energetické krize.

Foto: Profimedia.cz

Tzv. albedo Měsíce dosahuje zhruba jen 12 procent.

Článek

Může to znít podobně absurdně, jako když se Rudolf Hrušínský pokoušel coby šílený vynálezce ve filmu Tajemství hradu v Karpatech Měsíc sestřelit. Společnost Foreo, která se primárně zabývá vývojem přípravků pro lidskou pokožku, se ale nebojí pustit do projektů, které přesahují hranice naší planety.

„Představte si svět, ve kterém dny trvají déle a noci jsou jasnější. Představte si, jaký dopad na globální energetickou krizi by mělo zhasnutí všech pouličních lamp. Představte si, o kolik tun bychom mohli snížit emise oxidu uhličitého každý den,“ uvádí firma na svých webových stránkách.

To, co zní možná nesmyslně, má reálný základ. Návrh počítá s vylepšením přirozené vlastnosti Měsíce odrážet sluneční svit na tu část planety, kterou v noci halí tma.

Změnit jen část povrchu

Plán počítá s přetvořením fyzikální a chemické skladby povrchu Měsíce tak, aby se zvýšila míra odrazivosti světla (tzv. albedo). Zatímco průměrné albedo Země je 37 až 39 procent, u Měsíce dosahuje zhruba jen 12 procent, což podle společnosti Foreo představuje výzvu. Jak konkrétně by přeměna povrchu měsíce měla vypadat, firma neuvádí.

„Nikdo dosud neuvažoval nad možností, že přetvoření byť i jen malé části plochy Měsíce, by mohlo znamenat zvýšení slunečního světla odraženého v noci k Zemi. Pokud by se takový postup uskutečnil na pouhém 0,1 procenta povrchu Měsíce, teoreticky by mohl dosáhnout až 80 procent požadované jasnosti,“ upozorňuje švédská společnost.

Foto: foreo.com

Foto: foreo.com

Vizualizace společnosti Foreo poté, co by se přetvořením fyzikální a chemické struktury povrchu Měsíce podařilo zvýšit jeho míru odrazivosti světla.

Firma projekt podepírá pozitivními dopady na životní prostředí nebo globální změnu klimatu, které by měly úspory elektrické energie. Roční provoz jedné pouliční lampy, podle výzkumů, na které se firma odvolává, znamená 120 kilogramů oxidu uhličitého vypuštěného do ovzduší. Jen Evropská unie tak kvůli nočnímu osvětlení ulic vypustí přes 40 miliónů tun CO2 každý rok.

Na změnu bychom si zvykli

Foreo bere v úvahu i rizika, která by takový projekt mohl mít na Zemi. Pokud by změny v míře nočního světla probíhaly dostatečně pomalu, s čímž projekt počítá, živé organismy by údajně měly dost času, aby se tomu přizpůsobily. Včetně těch, kdo jsou například při spánku velmi citliví na světlo.

Foreo uvádí, že realizace projektu by byla rozložená do několika desítek let. Otázka ale je, jestli by si za tak krátkou dobu lidé nebo zvířata skutečně dokázali zvyknout.

„Jiná řešení, jako jsou solární panely a větrné turbíny k tomu, aby uspokojila naše požadavky, vyžadují zastavění rozsáhlých ploch zemského povrchu a mohou závažně narušit přirozené prostředí,“ hodnotí Foreo tradiční alternativy trvale udržitelného rozvoje.

Firma navíc nezůstává jen u nápadu. Projekt bere skutečně vážně. Její Foreo Institut už údajně vyvinul několik metod, které by byly použitelné pro přeměnu povrchu Měsíce. Vyžaduje to ale další výzkum, pro který se snaží získat peníze. V současné době má na projekt k dispozici téměř 53 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám