Hlavní obsah

Obtěžující octomilky ovládají taktiku stíhaček

Právo, aa

V domácnosti jsou nevítané, zato vědci je mají za oblíbené: jde o mušky octomilky (Drosophila melanogaster). Ty znovu prokázaly, jak mistrovským dílem přírody jsou. Při úniku před predátory používají stejné manévry jako stíhací letouny.

Foto: Profimedia.cz

Octomilka obecná

Článek

Sotva třímilimetrové mušky vědci umístili do průhledného válce, na jehož stěny promítali stín dravého hmyzu. Zdokumentovat letové umění se podařilo díky trojici speciálních kamer, schopných pořídit za sek. 7500 snímků. Mušky mávnou křídly 220krát za sekundu a obrat o 90 stupňů jim trvá 50 milisekund.

„Zpracují vizuální informaci rychle, “ řekl k odborné studii v časopisu Science Michael Dickinson z Washingtonské univerzity v Seattlu. „Letecké eso je z nich už od narození – jako byste posadili do kokpitu stíhačky novorozeně a ono hned začalo létat jako zkušený pilot,“ dodal.

„Stačí jim málo úsilí při pohybu křídel k manévru. Změna je sotva postřehnutelná,“ poznamenal s tím, že nervový systém mušky musí být extrémně výkonný a svaly velice pružné. Další fáze výzkumu se zaměří na sledování mozkové aktivity současně s pohyby svalů.

Reklama

Výběr článků

Načítám