Hlavní obsah

Smog z Asie dramaticky ovlivňuje počasí nad Severní Amerikou

– Peking

Silné znečištění ovzduší v Číně a v dalších asijských státech negativně ovlivňuje počasí nad severoamerickým kontinentem. Částice ze znečištěného vzduchu zesilují bouře nad Tichým oceánem, uvádí studie v akademickém sborníku PNAS, o níž v úterý informovala BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Smog v PekinguVideo: Reuters

 
Článek

„Znečištění pocházející z Asie ovlivňuje vývoj počasí v ostatních částech světa v zimním období, zejména v oblastech, které leží v cestě vzdušného proudění, tedy v Severní Americe,” sdělil Yuan Wang z Kalifornského technologického institutu a dodal: „Jde o docela dramatický vliv. Kvůli tomuto znečištění se vytvářejí mohutnější a hustější mraky a s tím se pojí také více srážek."

Proudění vzduchu přenáší prachové částice z asijských měst nad severní Tichomoří, ty se pak mísí s vodními kapkami. Dohromady vytvářejí hustější mračna. Počítačové modely ukázaly, že kvůli těmto mračnům vznikají intenzivnější bouře.

Foto: Jason Lee , Reuters

Peking halí smog.

Některé oblasti v Asii se potýkají s vůbec nejhorším znečištěním ovzduší na planetě. V čínské metropoli Pekingu dosahují hodnoty škodlivin v ovzduší často hodnot ohrožujících zdraví.

Nad limity stanovené Světovou zdravotnickou organizací se dostávají emise také v indickém Dillí. Negativně to ovlivňuje nejen obyvatele těchto měst, ale i těch vzdálenějších.

Prachové částice do celého světa 

Britská klimatoložka Ellie Highwoodová z Readingské univerzity ke studii BBC řekla, že roste povědomí o tom, že atmosférické znečištění se projevuje nejenom lokálně, ale má vliv také na vzdálenější oblasti.

Studie týkající se Tichého oceánu je podle ní dobrý příklad tohoto vlivu. Podobně prý se mohou pevné prachové částice dostávat při monzunovém vzdušném proudění z jižní Asie do celého světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám