Hlavní obsah

Druhý největší ledovec na světě se začíná rozpadat

Jedny z nejstabilnějších částí ledovce na severovýchodě Grónska začínají tát mnohem rychleji, než se doposud předpokládalo. Na počínající rozpad druhého největšího ledovce světa, který pokrývá tento ostrov, upozorňuje nejnovější studie vědců z americké univerzity v Ohiu.

Foto: Profimedia.cz

Ledovec v Grónsku

Článek

"Sledujeme úbytek ledu. Mizí ho více, než napadne sněhu," uvedl profesor Michael Bevis, jeden z týmu vědců, kteří prováděli výzkum. Oblast ztrácí ročně kolem deseti miliard tun ledu, informují vědci z technické univerzity v Dánsku v odborném magazínu Přírodní klima a jeho šance.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vědci poprvé zaznamenali úbytek ledu i v severovýchodní části grónského ledovce. Tato oblast byla v posledních 25 letech velmi stabilní. Od roku 2003 se ovšem ztráta ledu ztrojnásobila. Vědci studují část ledovce Zacharie, který je dlouhý 370 kilometrů a leží na severovýchodě země, tři desítky let. Právě jeho ztráty v posledních letech narostly.

Podobně je na tom část Jakobshavn Isbrae na jihu ostrova. Ten dokonce mizí čtyřikrát rychleji než v roce 1997. Části se odlamují a postupně padají do moře, kde tají.

Grónský ledovec je druhá největší ledem pokrytá plocha na Zemi. Větší už je jen arktický ledovec, který pokrývá oblast severního pólu. Grónský ledovec má rozlohu 1,7 miliónu kilometrů čtverečních a pokrývá většinu území Grónska.
V posledních letech výrazně taje, odhaduje se, že kdyby celý roztál, hladina moře se zvýší až o sedm metrů. Led na něm taje hlavně na jihu a severozápadě ostrova, nejvíce v červenci. V zimě nový led opět vzniká.

Roztála plocha o rozloze Francie

Kvůli tání části ledového příkrovu Grónska se každoročně zvýší hladina moří a oceánů o půl centimetru.

Foto: Nicolo E. DiGirolamo/Jesse Allen/NASA/Handout, Reuters

Tání grónských ledovců na snímcích z 8. a 12. července (zleva do prava).

Odborníci současně varují, že úbytek ledovců bude v této oblasti pokračovat. Každoročně se zvětšuje oblast zasažená táním asi o 17 tisíc kilometrů čtverečních. Rozdíl mezi plochou, která roztála v roce 1979 a v roce 2010, odpovídá rozloze Francie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám