Hlavní obsah

Vědci v Austrálii jako první na světě odchovali žraloka ze zkumavky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvního žraloka „ze zkumavky” se podařilo úspěšně odchovat australským vědcům. Mládě počaté s pomocí umělého oplodnění se narodilo 3. března a vědci doufají, že jejich metoda pomůže zachránit ohrožené druhy, napsala ve čtvrtek agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Exemplář žralůčka skvrnitého (Chiloscyllium punctatum)

Článek

Mládě žralůčka skvrnitého (Chiloscyllium punctatum) se narodilo v mořském akváriu Sea Life v Melbourne. Uzavřel se tak proces, který začal loni v září, kdy akvaristé nasbírali vzorky semene od tohoto druhu žraloka v Mooloolabě v severovýchodní Austrálii.

Sperma pak bylo přepraveno na jih země do Melbourne a téhož dne jím byla oplodněna samice. Jde o první případ na světě, kdy se mládě žraloka narodilo po umělém oplodnění a ze spermatu přepraveného z jednoho zařízení do druhého, uvedli činitelé melbournského akvária.

Mládě má zatím 16 centimetrů, ale mělo by v dospělosti dorůst do délky 1,2 až 1,5 metru. Jeho úspěšné narození je součástí devět let trvajícího projektu, který zkoumá reprodukční chování žraloků. Tito tvorové jsou v Austrálii běžní, ale jen málo probádaní.

Tým doufá, že výzkum pomůže zachránit ohrožené druhy žraloků ve volné přírodě, a především kriticky ohroženého žraloka písečného (Carcharias taurus).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám