Hlavní obsah

Nejlepší tábory už jsou plné, i když zdražily

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo přeje svému dítěti letní táborovou romantiku, začíná vybírat vhodný kemp už v únoru. Tábory jsou v Česku velice oblíbené, nabídka je pestrá, nicméně některé typy táborů už téměř nejsou k mání.

Foto: Adéla Šulíková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ačkoli letos podražily a vyjdou třeba až na pět tisíc za týden, ty nejatraktivnější se zabírají už v prosinci.

„Na portálu Taboreni.cz máme aktuálně nabídku téměř 50 tisíc míst. Z toho lze usuzovat, že zhruba třetina všech táborů v ČR je na našem portálu již zadaná,“ sdělil Právu Jaroslav Syrový, který portál provozuje.

Podle statistik hygienické služby se ale loni uskutečnilo v zemi 1899 zotavovacích akcí s cekem 2895 turnusy a s celkovou kapacitou 170 tisíc dětí.

Mezi nejoblíbenější tábory, které jsou už zcela nebo téměř zadané, patří ty s menší kapacitou a s nějakým zvláštním zaměřením. Chlapce lákají nejvíce tzv. adrenalinové tábory, kde se hraje paintball, airsoft apod. Dívky zase vždy preferují pobyty s koňmi, na které se touto dobou dá dostat už velmi obtížně. Zajímají je ale i tábory zaměřené na tanec či modeling.

Velké popularity se v poslední době dostává táborům uměleckým, kde děti třeba hrají na hudební nástroje nebo jsou zaměřené na herectví a divadlo.

Nejčastěji jsou k dispozici tábory, jež nabízejí klasickou táborovou činnost a jsou zároveň nejlevnější. Většinou je pořadatel označuje jako tábor s celotáborovou hrou, sportovní tábor nebo tábor s pobytem v přírodě. Tvoří až třetinu veškeré nabídky. Časté je také taneční, jazykové a výtvarné zaměření.

Kratší a dražší

Podle Syrového vyjde cena jednoho dne na táboře průměrně na 498 korun, celého týdne zhruba na 3400 korun.

Nejdražší jsou tábory v zahraničí u moře a jazykové pobyty. Finančně náročnější jsou i tábory filmové, modelingové, divadelní, tábory s koňmi, adrenalinové a taneční.

Podle jeho statistik se tábory letos zkrátily a zdražily. „Dle katalogu jsou tábory pro rok 2014 v průměru dlouhé 8,9 dne, zatímco v roce 2013 to bylo 9,2 dne. Průměrná cena táborů pro rok 2014 je 4226 korun, zatímco v posledních dvou letech byla průměrná cena 3539 korun,“ upřesnil.

Tábory nejsou jen od toho, aby se na nich děti naučily něco nového, třeba hrát v kapele nebo se zdokonalit ve florbalu.

„Tábor děti stmelí a dá jim šanci jednat za sebe, bez rodičů. Dítě se tak vlastně připraví na budoucí život, kde některé situace prostě musí umět řešit samostatně. Tábory dětem dají také nové kamarády, někdy i na celý život,“ řekl Syrový. Aby nedošlo ke zklamání, Syrový doporučuje všímat si při výběru, zda pořadatelé dávají o svém táboře dost informací a zda má prokazatelnou historii.

Luxus ani jídlo nejsou podstatné

Udělat si představu lze z webových stránek, kde jsou třeba fotografie z minulých let, ale i kontakty na vedoucí. Hodně napoví i komentovaná stránka Facebooku.

Reference poskytuje i server Taboreni.cz, kde je možné ke každému táboru přidat hodnocení. Syrový by rád na jejich základě vytvářel i žebříček. „Stále častěji se nám stává, že tábor získá špatné hodnocení a pořadatel tábora dělá vše pro to, aby hodnocení z webu odstranil,“ poznamenal Syrový.

Většinou se také doporučuje pohlídat si hygienické podmínky. Podle zákona musí být tábor s více než 30 dětmi nahlášen na příslušné hygienické stanici, což lze snadno ověřit. Rodiče se také mohou ptát po stravě a zdravotnickém zázemí. Především by se ale měli zajímat, jakou má tábor náplň a jak přispěje k rozvoji dítěte.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

„Potvrdilo se nám, že kvalitní tábor není tvořen luxusním hotelem nebo nadstandardní stravou. Nejdůležitější je přístup vedoucích. Pokud jsou schopni děti zabavit tak, že ani nemohou dospat, aby se účastnily dalšího dne, je úspěch zaručen,“ uvedl Syrový.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám