Hlavní obsah

Z jednoduchého testu krve lze určit, jestli člověk během blízké doby zemře

Novinky, pst
Praha

Finští vědci zjistili, že z poměrně jednoduchého testu krve je možné určit dobu, kdy člověk zemře. Studie, zveřejněná v časopise PLOS Medicine, určuje pravděpodobnost úmrtí z různých zdravotních příčin v horizontu pěti let.

Článek

Z krevního testu se dají zjistit úrovně čtyř biomarkerů, které vypovídají o zdravotním stavu dané osoby. Pokud jsou biomarkery v nepořádku, riziko smrti je u takových jedinců až pětkrát vyšší.

„Obzvlášť zajímavé je, že tyto biomarkery odrážejí riziko úmrtí u různých typů onemocnění, jako jsou srdeční choroby či rakovina. Zdá se, že příznaky obecně signalizují slabost v těle," uvedl jeden z autorů výzkumu Johannes Kettunen z Institutu pro molekulární medicínu ve Finsku.

V budoucnu může být takové vyšetření využito u pacientů, kteří vypadají sice zdravě, ale ve skutečnosti mají závažné onemocnění. Včas jim tak může být předepsána odpovídající léčba.

Vzorky sedmnácti tisíc lidí

Mezi běžně známé biomarkery patří například hladina cholesterolu, která vypovídá o riziku srdečních onemocnění. Vědci měli k dispozici vzorky krve více než 17 tisíc na první pohled zdravých lidí. Porovnáváno bylo celkem 100 biomarkerů a vývoj stavu všech jedinců po dobu pěti let.

Během té doby ze sledovaného vzorku zemřelo 684 osob na různé choroby, včetně rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Všichni měli podobné úrovně čtyř biomarkerů: albuminu, alfa-1- acido glykoproteinu, citrátu a podobné velikosti lipoproteinových částic s velmi nízkou hustotou. Každý pátý s nejvyšší úrovní těchto biomarkerů zemřel už během prvního roku výzkumu.

„Bylo s podivem, že tyto biomarkery skutečně předvídají úmrtnost nezávisle na onemocnění. Šlo ve všech případech o zdravé lidi, ale k našemu překvapení se ukazuje, že tyto biomarkery označí nezjištěnou slabinu organismu, o níž neměli daní jedinci ani tušení,“ uvedl šéf výzkumu profesor Markus Perola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám