Hlavní obsah

Vědci v Německu popsali úmrtí, ke kterým mohla přispět marihuana

– Berlín

Němečtí vědci popsali dva případy úmrtí, ke kterým zřejmě přispělo užití marihuany. Oba muži však trpěli skrytými zdravotními problémy. V noci na čtvrtek o tom informovala agentura AP. U této měkké drogy doposud není znám jediný případ smrtelného předávkování.

Foto: Novinky

Článek

"Podle našich informací jsou toto první případy možné smrtelné intoxikace marihuanou, u kterých bylo provedeno plné posmrtné šetření," uvedli vědci z německých univerzit v Düsseldorfu a Frankfurtu nad Mohanem.

Oba muži ve věku 23 a 28 let, jejichž zdravotní stav navenek nevykazoval žádné potíže, zemřeli náhle po kouření marihuany. Pitva ale prokázala, že mladší z mužů měl vážné a nezjištěné srdeční problémy, starší se pak potýkal s následky nadměrné konzumace alkoholu a užívání amfetaminu a kokainu. Tyto zdravotní problémy pak ve spojení se známými účinky marihuany, tedy za určitých podmínek zvýšením srdečního tepu a krevního tlaku mohly vyvolat srdeční komplikace.

Studie se věnovala úmrtí 15 lidí v letech 2011 a 2012. U zbývajících 13 lidí stanovili vědci jako příčinu smrti jiné faktory než marihuanu.

Benno Hartung, který je jedním z autorů studie, považuje obě zmíněná úmrtí za vzácné a ojedinělé případy. Odborníci i tak dospěli k závěru, že ačkoli marihuana není mimořádně toxická a její účinky jsou krátkodobé, lidé s kardiovaskulárními problémy by tuto drogu užívat neměli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám