Hlavní obsah

Na Měsíc dopadl 400kilový meteorit, exploze byla vidět i ze Země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělským astronomům se podařilo zaznamenat dosud nejsilnější pozorovaný náraz meteoritu do povrchu Měsíce. Těleso o váze zhruba 400 kilogramů narazilo do jediné přirozené družice Země rychlostí 61 tisíc kilometrů za hodinu a podle odhadu vědců vytvořilo kráter o průměru asi 40 metrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Dosud nejsilnější pozorovaný náraz meteoritu do Měsíce

 
Článek

O pozoruhodném jevu informovala na svých stránkách britská astronomická společnost Royal Astronomical Society (RAS). K nárazu došlo už 11. září loňského roku, výsledky jeho zkoumání ale byly zveřejněny až tuto neděli.

V atmosféře Země by podobný meteorit zanikl před dopadem na zemský povrch. Měsíc podobnou ochranu nemá a kamenné kusy vytvořily postupem let na povrchu tohoto nejbližšího vesmírného souseda naší planety velké množství kráterů.

Záblesk po dopadu trval osm sekund a byl pozorovatelný ze Země.

„V tu chvíli jsem si uvědomil, že jsem viděl velmi vzácný a pozoruhodný jev,“ řekl podle webu José Madieno, který náraz meteoritu do Měsíce natočil. Madienův tým v andaluském astronomickém středisku IAA-CSIC pracuje v rámci mezinárodního programu MIDAS pro průběžné monitorování měsíčního povrchu.

Energie uvolněná při dopadu byla srovnatelná s 15 tunami trinitrotoluenu TNT. To je nejméně třikrát více, než tomu bylo u dosud nejsilnějšího nárazu, který zaznamenal americký úřad NASA. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry exploze na MěsíciVideo: Reuters

Tehdy ho v NASA označili za nejjasnější v osmileté historii pozorování Měsíce. Vědci na základě získaných dat určili, že meteorit byl široký asi 30 centimetrů, vážil odhadem 40 kilogramů a na povrch Měsíce dopadl rychlostí 90 tisíc kilometrů za hodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám