Hlavní obsah

K Zemi se blíží planetka, která má podobnou dráhu jako čeljabinský meteorit

Už letos v březnu očekávají astronomové další zajímavý vesmírný úkaz, který může souviset s čeljabinským meteoritem. Planetka s označením 86039 se k naší planetě přiblíží na zhruba 50 miliónů kilometrů, tedy vzdálenost, kdy už ji mohou vědci zkoumat. Jak uvedl Jiří Borovička z Astronomického ústavu Akademie věd ČR, jde o významnou událost. V sobotu uplyne rok od pádu meteoritu v okolí ruského Čeljabinsku.

Foto: Profimedia.cz

Počítačem vytvořená montáž blížícího ho se asteroidu

Článek

Asteroid 86039 patřil donedávna k "tuctovým" tělesům. Je nicméně zajímavý tím, že má podobnou dráhu jako čeljabinský meteorit. Přímá souvislost však zatím nebyla prokázána. "U všech předchozích meteoritů nebyla dráha vůbec známa, nebo nebyla podobná žádné známé planetce," řekl Borovička.

Loni vedl česko-kanadský vědecký tým, který určil dráhu čeljabinského meteoritu a jeho pravděpodobnou souvislost s tímto asteroidem. Oba prý byly kdysi součástí jednoho tělesa. Čeljabinský meteorit dopadl loni 15. února. Zranilo se tehdy na 1500 lidí a silná tlaková vlna poničila v oblasti miliónového Čeljabinsku na 7000 budov. Úřady odhadly způsobené škody na miliardu rublů (přes 630 miliónů korun). Exploze uvolnila zhruba třicetkrát větší energii než výbuch atomové bomby nad Hirošimou v roce 1945.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nález půltunové části čeljabinského meteoritu Video: Reuters

Čeljabinský meteorit byl výjimečný

Letošní přiblížení planetky, které se na vzdálenost 50 miliónů kilometrů opakuje jednou za sedm let, dává podle Borovičky příležitost studovat například její složení, zda je skutečně podobné čeljabinskému meteoritu.

Podle Borovičky je těžké odhadnout, zda se v brzké době přihodí něco podobného, jako byla exploze meteoritu v Čeljabinsku. "Určitě se něco podobného stane, ale nevíme kde a kdy. Aby se se Zemí srazilo něco tak velkého, jako byla Čeljabinská planetka, která měla zhruba velikost 19 metrů, to se nestává příliš často," zdůraznil astronom.

BEZ KOMENTÁŘE: Meteorit vysklil okna v čeljabinské škole

Planetek je moc, jména už nedostávají

Právě z tohoto důvodu byl podle něj loňský jev tak výjimečný. Původní odhady tvrdily, že planetka této velikosti se srazí se Zemí jednou za 100 let. Je ale možné, že je to o něco častěji, třeba pětkrát za 100 let, doplnil. "Nemůžeme ale čekat, že něco podobného se stane každý rok," podotkl.

Planetka 86039 ještě oficiálně pojmenována nebyla, ačkoli ji vědci objevili v roce 1999. Tehdy nesla označení 1999 NC43. Až když je dráha planetky dobře známa, dostane oficiální číslo. V tom okamžiku má právo její objevitel navrhnout i jméno, které musí schválit komise. Běžně to tak fungovalo do začátku 90. let minulého století, kdy známých planetek bylo málo. Od té doby ale díky velkým automatickým dalekohledům specializovaným na vyhledávání planetek přibylo objevů, očíslovaných planetek je téměř 400 000. Jména se tak často podle Borovičky už nevymýšlejí.

Reklama

Výběr článků

Načítám