Hlavní obsah

Nový ministr chce upravit jídelníčky škol

Právo, jim

Jedním z mnoha cílů, které si vytyčil nový ministr školství Marcel Chládek, je vypořádat se s nešvary školního a předškolního stravování.

Článek

Školy chce finančně podpořit, aby se zbavily automatů na sladkosti, vrátit vaření do škol, rozjet kampaň za zdravý životní styl a změnit by se mohl i jídelníček.

„Naše děti dnes patří na druhé místo, co se týče tloušťky, na světě. Proti tomu musíme dělat maximum. K tomu patří zdravé stravování,“ řekl Právu Chládek.

V prvé řadě by rád vrátil vaření do škol. Některé školy totiž své kuchyně zavřely a nechávají vyvařovat externě, takže dohled na kvalitu stravy se tím ztěžuje.

„V minulosti tu byla tendence, aby se tyto služby outsourcovaly. Škola třeba měla zavedenou kuchyň a kuchařky, ale propustila je, a to jen proto, že ředitelův kamarád má hospodu, kde se to navaří, a v jídelně to pak rozdají,“ popsal ministr. Podle něj by externí kuchyně měla být řešením až pro školy, které vlastní kuchyň nemají.

Automat jako z nouze ctnost?

Ministrovi také leží v žaludku rozšíření automatů se sladkými nápoji, čokoládovými tyčinkami, chipsy a polotovary, jež rovněž stojí za problémy s obezitou, ale souvisí i s vyšší kazivostí zubů.

Ředitelé často firmám kývnou na pronájem svých prostor pro automaty, aby školám přilepšili. Podle Chládka by tedy možná pomohla finanční pobídka. „Nebudeme to určitě řešit direktivně, ale když budou mít adekvátní nabídku... Pro ředitele je mnohem lepší, když má funkční kvalitní jídelnu a kvalitní kuchařky, než když tam má naházené automaty a dovoz z vývařovny,“ dodal Chládek.

Dodal, že se bude vážně zabývat i podnětem ke změně jídelníčku či spíše spotřebního koše, jak před časem ministerstvo školství vyzvala iniciativa Skutečně zdravá škola.

Ta žádá úplný zákaz prodeje potravin ve školských zařízeních, hlavně ale volá po aktualizaci ministerských závazných doporučení spotřebního koše z roku 2005, který určuje výživovou skladbu. I o tom chce Chládek jednat ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví.

Podle iniciativy by měly školy upřednostňovat sezónní a regionální potraviny, nabízet doplňování lahví neslazenými nápoji, k obědu vždy podávat zeleninový salát nebo ovoce místo dezertů či třeba omezit sladká jídla.

Pomůže osvěta?

Iniciativa například dává za vzor MŠ Semínko v Praze, kde jsou polotovary tabu, používají se jen denně čerstvé suroviny pocházející v drtivé většině z biofarem a veškeré sladkosti jsou zde nahrazeny ovocem.

Aktivisté doporučují rodičům, aby svým dětem raději připravovali svačiny a nedávali jim peníze. Jednak se tím zdůrazňuje sociální nerovnost, jednak si děti vybírají nezdravou stravu. Navíc pokud mezi snídaní a obědem konzumují děti sladkosti, nemají pak před obědem hlad a vracejí ho, i když je z kvalitní jídelny.

Podle Chládka má změna jídelníčku jeho plnou podporu. „Jsem pro to všemi deseti, dokonce to chci ještě posunout o téma vzdělávání ve zdravém životním stylu,“ avizuje Chládek.

Podle něj by do osvětové kampaně měly být zapojeny nejen děti, ale i rodiče. Většinou se totiž o zdravou stravu nezajímají, kapesné na svačinu je pro ně snazším řešením a proklínané automaty si také na některých školách vydupali sami.

Reklama

Výběr článků

Načítám