Hlavní obsah

Vědci odhalili tajemství elixíru mládí, dokážou omladit buňky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zázračné omlazení buněk, na které stačí půlhodinka v kyselé lázni. To je tajemství, které dostává medicínu do nových dimenzí. Na dosah je tak „výroba“ náhradních orgánů z pacientovy tkáně či léčba dosud nevyléčitelných nemocí.

Foto: Reuters

Embryonální buňky myši (Ilustrační foto)

Článek

Japonští vědci ze Střediska Riken pro vývojovou biologii vyzkoušeli své poznatky na buňkách myší, které „vykoupali“ v kyselé lázni a ty neuvěřitelným způsobem „omládly“, dostaly se do svého embryonálního stadia. Na pokusech s lidskými buňkami se začíná pracovat. Výsledky výzkumu publikoval britský odborný magazín Nature.

Vědci odebrali myším buňky, které potom nechali 25 minut v roztoku kyseliny citrónové (kyselost mezi pH 5,4 a 5,8). Změny v buňkách jsou zásadní. Kyselá lázeň probudí genovou aktivitu na takovou úroveň, že se z buňky stane naprosto „čistá“, embryonální kmenová buňka, ze které se dokáže vytvořit jakýkoliv typ tkáně. Záleží jen na tom, jaký dostanou pokyn.

Pokud by tento objev fungoval na stejném principu i v případě lidských buněk, nemocní s rakovinou či po těžkých zraněních mají naději na kompletní uzdravení.

Lékaři by odebrali dostatečný počet buněk, například z kůže, ponořili je do roztoku a následně měli k dispozici mladé „nepopsané“ buňky, z nichž by se daly vypěstovat kožní štěpy či napomoci tělu, aby si svůj potřebný orgán vyrobilo samo.

„Z vědeckého pohledu je to ohromná zpráva,“ uvedl Ulrich Elling z vídeňského Institutu pro molekulární biologii. Faktem ale je, že výzkum je teprve na počátku a odborníci se budou muset potýkat i s mnohými problémy. Především musí zjistit, zda je tato metoda pro generování kmenových buněk spolehlivá a lze ji využít v lidské medicíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám