Hlavní obsah

Káva kromě povzbuzení také posiluje paměť, zjistili vědci

Právo, mcm

Dávka kofeinu, který konzumujeme při pití kávy, může posílit paměť, aspoň tu krátkodobou. Zjistil to podle deníku Die Welt tým vědců z americké Johns Hopkins University v Baltimoru, který zkoumal vliv této látky na studenty.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle studie zveřejněné v časopisu Nature Neuroscience může kofein podporovat uchování určitých poznatků, a to aspoň na den poté, co se s nimi pokusné osoby seznámily. Dosud je ale jen málo důkazů, že kofein má skutečně pozitivní účinky na paměť.

Dvě stě miligramů kofeinu stačilo, aby vědci vyloučili vliv dalších faktorů, jako třeba zvýšenou snahu zapamatovat si informace před zkouškou, volili jiný přístup. Vyzvali 73 dobrovolníků, aby se dívali na fotky s různými předměty.

Poté dostala část skupiny 200 miligramů kofeinu, což odpovídá asi dvěma šálkům silného espressa, zatímco zbytek dostal jen neúčinnou náhražku.

Kofein může chránit před ztrátou paměti

Následně se měřila hladina kofeinu ve slinách, a to vždy po jedné, třech a 24 hodinách. Další den byly obě skupiny opět požádány, aby se na ty obrázky znovu podívaly.

Testovaní měli přitom určit, které fotky viděli už dříve, které byly pro ně zcela nové a které se aspoň podobaly záběrům z předchozího dne. Skupina, která dostala dávku kofeinu, excelovala zejména při identifikaci podobných fotek.

„Kofein bývá spojován se zdravým, delším životem. Mohl by však mít ochranné účinky proti ztrátě paměti, k níž dochází při Alzheimerově nemoci,“ shrnul Michael Yassa, jeden z autorů studie.

Anketa

Kolik denně vypijete šálků kávy?
Žádný
20,6 %
1 až 2
54,6 %
3 až 4
20,3 %
5 až 6
3,4 %
Víc
1,1 %
Celkem hlasovalo 14280 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám