Hlavní obsah

Z povrchu Jupiterova měsíce Europy tryskají obří fontány vodních par

Právo, BBC, mcm

Mohutná oblaka vodní páry tryskají jako obří fontány nad ledový povrch Jupiterova měsíce Europa a stoupají do výše až 200 kilometrů. Na základě záběrů teleskopu Hubble to zjistili němečtí a američtí vědci.

BEZ KOMENTÁŘE: Z Jupiterova měsíce stoupají ohromná oblaka páryVideo: ESA

 
Článek

„Zdaleka nejjednodušším vysvětlením pro vodní páry je to, že vyráží ze sloupců vody na povrchu Europy. Pokud tyto sloupce souvisejí s podzemní vodou oceánu, který, jak jsme si jisti, existuje pod ledovou krustou Europy, pak to znamená, že sondy v budoucnu mohou přímo zkoumat chemické složení potenciálně obyvatelného prostředí na Europě, aniž by se musely prodírat vrstvami ledu. A to je nesmírně vzrušující,“ soudí vedoucí studie Lorenz Roth.

Nynější objev podle něj posouvá Europu do centra pozornosti zájemců o mimozemský život, protože tekutá voda je považována za podmínku života v našem smyslu.

Vznik „fontán“ umožňují podle vědců trhliny v ledu na jižním pólu Europy. Jimi proniká voda a nad povrchem se mění v páru o teplotě minus čtyřicet stupňů. Oblaka páry tryskají rychlostí 700 metrů za sekundu vzhůru a vysoko nad povrchem měsíce se mění v ledové krystalky, jež dopadají zpátky na povrch Europy.

Na Titanu moře hořlavého plynu

Obří trhliny v ledu, jimiž pára uniká, vznikají zřejmě ve chvíli, kdy se měsíc nejvíce vzdálí od své planety a kdy ve skrytém oceánu Europy nejsilněji působí slapové síly, vyvolané Jupiterovou gravitací.

Foto: NASA-ESA-K. Retherford-SWRI

Animace fontány tryskající vodní páru na povrchu Jupiterova měsíce Europa

Podobné fontány vodní páry odhalila již před osmi lety sonda Cassini na Saturnově měsíci Enceladus. I tam jejich aktivita souvisela se vzdáleností měsíce od jeho planety. Protože ale gravitační síla Saturnova měsíce je dvanáctkrát slabší než u Europy, uniká pára do kosmu.

Na jiném Saturnově měsíci, na proslulém Titanu, zkoumali vědci „moře“ zkapalnělého metanu. Odhadli, že jen v jednom z nich, v Ligeia Mare, se nachází asi 9000 krychlových kilometrů hořlavého plynu. To je čtyřicetkrát více, než kolik činí všechny prokázané zásoby plynu a ropy na Zemi. Největší známé moře na Titanu, Kraken, může obsahovat ještě pětkrát více metanu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám