Hlavní obsah

Kočky sice poznávají svého majitele, ale vztah si s ním neutvoří

Novinky, pst

Kočky ignorují své majitele ani ne tak kvůli své osobnosti, které si chovatelé tak cení, ale jednoduše proto, že si neutvoří na rozdíl od psa k člověku vztah. Nedokážou to, přestože majitele umějí podle hlasu odlišit. Podle japonských vědců to souvisí s odlišným procesem domestikace kočky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Japonští vědci Acuko Saitová a Kazutaka Šinozuka studovali 20 koček v jejich domácím prostředí. V době, kdy byli jejich majitelé pryč, jim v bytech pouštěli nahrávky hlasů cizích lidí i majitele. Sledovali s pomocí kamer reakci koček, postavení uší, postoj těla a tlapek i reakci zornic.

Na volání svým jménem kočky většinou reagovaly jen natočením hlavy, aby zjistily, odkud zvuk vychází. Přestože některé drobnější detaily potvrzovaly, že rozpoznávají hlas majitele, ani ten je nepřiměl k tomu, aby vyrazily ke zdroji zvuku.

BEZ KOMENTÁŘE: Kočka dala majitelovi jasně najevo, že o žádné hlazení nemá zájem

Kočky se příkazy učit nemusely

Důvod odlišného chování koček podle vědců spočívá v jejich domestikaci, která proběhla až s rozvojem zemědělství před 9000 lety. Kočičí prapředky k lidským obydlím přitáhla koncentrace hlodavců kolem jejich zásob obilí a dalších potravin. Kočky v podstatě nebyly domestikovány, zdomácněly samy.

„Historicky vzato, kočky na rozdíl od psů nezdomácněly na příkaz lidí. Iniciativa na sblížení s lidmi byla spíše na jejich straně,“ uvádí Saitová. Psi byli naopak domestikováni jako pomocníci při lovu a hlídání zvířat domestikovaných kvůli masu o tisíce let dříve. Kočky se nikdy nepotřebovaly učit příkazy a lidé to po nich nevyžadovali.

Současný vztah ke kočkám jako mazlíčkům je proto jednostranná láska lidí ke zvířatům, která podobnou vazbu ke svým majitelům nemají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám