Hlavní obsah

Kometa ISON možná ještě „žije“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Takzvaná kometa století nakonec možná při proletu kolem Slunce nezanikla. Napsal to v pátek server BBC. Očekávalo se při tom, že velký shluk zledovatělého plynu a prachu C/2012 S1 (ISON), bude zářivější než Měsíc a lidé ho budou moci pozorovat i v dalších týdnech. Ve čtvrtek to ale vypadalo, že kometa v blízkosti Slunce zanikla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace komety ISONVideo: Reuters

 
Článek

Poté, co se ve čtvrtek mělo za to, že z komety téměř nic nezbylo, prokázaly nové snímky, že zřejmě zůstal kus jádra, který nabývá na jasu.

„Sledujeme tuto kometu už rok a pořád nás překvapuje a mate,“ komentoval astrofyzik při NASA Karl Battams.

Také Evropská vesmírná agentura (ESA), která kometu ve čtvrtek pohřbila, vzala své tvrzení druhý den zpátky. Kolik z komety původně dlouhé dva kilometry zbývá, není jasné.

Kometa ISON na záběrech NASA

ISON proletěla kolem Slunce ve vzdálenosti „pouhých“ 1,2 miliónu kilometrů. Očekávalo se její zahřátí a vypařování vlivem vysokých teplot a fragmentace, také v důsledku gravitačních sil.

Podle Battamse bude záležitost jasnější za pár dní. „Potřebujeme vidět víc snímků a porovnat změny v jejím jasu,“ vysvětlil.

Foto: NASA, Reuters

Snímek komety ISON pořízený Hubbleovým teleskopem

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám