Hlavní obsah

Medikové a mladí lékaři operace zkoušejí nejdříve jen virtuálně

Právo, Jan Trojan
Brno

Laparoskopicky operovat nanečisto. Pro laika to vypadá jako hračka, v ruce držíte konzole podobně jako při počítačové hře, ale tady jde o velmi vážnou a důležitou věc. Adepti medicíny i již vystudovaní mladí lékaři získávají zručnost na simulátoru - v nově otevřeném simulačním centru virtuální chirurgie ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně, které je první svého druhu v zemi.

Foto: Archív Fakultní nemocnice u sv. Anny

Studentka zkouší laparoskopicky operovat pod dohledem děkana Jiřího Mayera (uprostřed) a přednosty Ivana Čapova (vpravo).

Článek

„Na simulátoru se studenti mohou naučit jednotlivé úkony a řešit problémy bez stresu. Věřím, že zavedení simulované výuky bude znamenat výrazný kvalitativní posun ve vzdělávání vyšších ročníků Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a začínajících mladých chirurgů,“ prohlásil na slavnostním uvedení do provozu děkan Jiří Mayer.

Simulátory virtuální reality v chirurgii nabízejí sofistikované laparoskopické tréninkové scénáře, studenti tam uvidí také změny v organismu, které u nemocných lidí nastávají.

V praxi potom budou méně zaskočeni a více jisti. Podle odborníků se dnes již ví, že při využívání simulátorů roste chirurgova zručnost a obratnost.

Operace srdce, plic i resuscitace

„Veškerá činnost má společného jmenovatele, bezpečnost pacienta. Zkušenosti ze simulačních přístrojů se přenesou na sál a nejvíc z této tréninkové činnosti bude profitovat právě pacient, který se tak vyhne ještě nezkušenému operatérovi,“ uvedla mluvčí nemocnice Šárka Urbánková.

Podle přednosty I. chirurgické kliniky Ivana Čapova je velkou výhodou trenažéru individuální trénink s pomocí mentora.

„Chirurgický laparoskopický trénink bude veden formou kurzů, které připravujeme ve dvou rovinách: základní kurz – koordinace činnosti rukou operatéra, vedení kamery aj., a specializovaný kurz pro pokročilé – jednotlivé laparoskopické operace, například žlučníku, kýly, slepého střeva,“ dodává Čapov. Dodejme, že přístroj umožní simulované operace srdce a plic a také resuscitaci, při které musí každý student medicíny alespoň jedenkrát asistovat.

Při virtuální operaci má student či mladý lékař i zpětnou vazbu. Pokud udělá chybu, přístroj simuluje krvácení pacienta a výstup operatéra hodnotí velmi negativně,“ říká lékař Tomáš Paseka z chirurgické kliniky. Nová technika bude postupně doplňována dalším know how, kupříkladu pro cévní operace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám