Hlavní obsah

NASA ukázala, jak mohl vypadat Mars před miliardami let

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) tento týden zveřejnil animaci, která ukazuje Mars jako mladou planetu a zobrazuje jeho vývoj do dnešní podoby. Pracovali na ní odborníci z Goddardova kosmického střediska a vychází z předpokladu, že Mars kdysi vypadal jinak, než jak ho známe dnes.

BEZ KOMENTÁŘE: Takto mohl podle NASA vypadat vývoj MarsuVideo: NASA

 
Článek

Zatímco dnes je Mars pustou planetou bez známek života, v minulosti měl podle vědců dostatečně hustou atmosféru, která umožňovala, aby na planetě existovaly oceány vody v tekutém stavu. Naznačují to vlastnosti a minerální složení povrchu planety.

„Jsou tam charakteristické útvary, které stejně jako na Zemi odpovídají povrchové erozi způsobené vodními proudy. Velké krátery ukazují známky eroze činností vody staré 3,7 miliardy let. Minerály přítomné na povrchu pak mohly vzniknout jen díky přítomnosti tekuté vody,“ řekl Joseph Grebowsky z Goddardova kosmického střediska, které je hlavním výzkumným střediskem NASA.

Mars přišel o vnitřní magnetické pole

Zda příznivé klima trvalo tak dlouho, aby mohl na planetě vzniknout život, už odborníci nevědí.

Teorií, jak rudá planeta přišla o svou atmosféru, je několik. Nárazy meteoritů byly podle Grebowského jen částečným důvodem. „Hlavní teorií je, že Mars přišel o své vnitřní magnetické pole, které chránilo atmosféru před slunečním větrem,“ uvedl Grebowsky ve zprávě zveřejněné na webu NASA.

Na konci videa je zobrazena ilustrace sondy MAVEN, která má odstartovat 18. listopadu právě k Marsu. Na jeho oběžnou dráhu by se měla dostat v září příštího roku. Bude zkoumat atmosféru planety a jedním z cílů mise je ověřit roli již zmíněné sluneční energie ve ztrátě plynného obalu Marsu.

Reklama

Související články

Curiosity zaznamenala zatmění měsíců Marsu

Americké sondě Curiosity zkoumající povrch planety Mars se podařilo vyfotografovat zatmění dvou měsíců rudé planety. Snímky jsou tak podrobné, že jsou na nich...

Vesmírná agentura plánuje na Mars vyslat hada

Novým prvkem průzkumu Marsu se má po amerických robotických roverech stát podle plánů Evropské vesmírné agentury (ESA) robotický had. Norský výzkumný ústav...

Výběr článků

Načítám