Hlavní obsah

Student z Olomouce na Borneu uklouzl a objevil vědě zcela neznámou rostlinu

– Olomouc
Právo, Miloslav Hradil

Zcela nový, vědě dosud neznámý druh rostliny našli letos odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci při výzkumu v deštných lesích Bornea. Drobná rostlinka, jež získala jméno Thismia hexagona, je zajímavá nejen svým šestiúhelníkovým vrcholem květu, ale i způsobem života.

Foto: Martin Dančák

Nově objevená rostlina dostala název Thismia hexagona.

Článek

Nález má na svědomí student doktorského studia katedry botaniky Michal Sochor. Přiznává, že mu pomohla náhoda. „Uklouzl jsem a upadl. Jak jsem tak ležel na zemi, všiml jsem si zvláštního organismu. V první chvíli jsem vlastně ani nevěděl, jestli je to kytka nebo živočich. Utrhl jsem ji, schoval do krabičky a společně jsme ji hledali v literatuře. Po několika dnech jsme zjistili, že je to zřejmě nepopsaný druh. Je to pro mě velký osobní zážitek,“ svěřil se Sochor.

„Rostlina je již na první pohled velmi zvláštní. Vypadá spíše jako houbička či podivný živočich. Je totiž nezelená, na zdánlivě bezlisté lodyze má většinou jen jeden květ s chapadélky. Je velmi nenápadná, vysoká sotva deset centimetrů, barvou splývá s opadaným listím. Proto není jednoduché ji najít,“ popsal nový druh flóry Martin Dančák z katedry ekologie.

Tyto druhy se většinou najdou jen jednou a znovu se už nemusí objevit
Martin Dančák, katedra ekologie, Univerzita Palackého v Olomouci

Thismia hexagona podle něj patří mezi mykoheterotrofní rostliny, což je skupina nezelených rostlin bez chlorofylu. Zatímco většina nezelených rostlin se vyživuje paraziticky, Thismia hexagona využívá ke svému životu symbiózu s houbovými vlákny.

Foto: Martin Dančák

Nově objevená rostlina dostala název Thismia hexagona.

Účastníci exkurze našli několik dalších populací, na ploše jednoho hektaru rostlo přes 20 jedinců. Přesto je podle Dančáka objevený druh v přírodě extrémně vzácný a nikde jinde na světě se nevyskytuje.

„Tyto druhy se většinou najdou jen jednou a znovu se už nemusí objevit, a to ani na stejném místě,“ doplnil Dančák.

Pátrání jako z detektivky

Výzkumníci z dostupných seznamů rostlin zjistili, že rod, do kterého jimi nalezená květina patří, je v oblasti zcela neznámý.

„Pak začalo takřka detektivní pátrání, kdy jsme zjišťovali, kolik druhů bylo popsaných v oblasti jihovýchodní Asie, sháněli jsme k nim popisy a fotografie a z toho jsme vyčlenili užší skupinu podobných rostlin. Poté jsme porovnávali jednotlivé znaky s ostatními popsanými druhy. Dospěli jsme k závěru, že naše rostlina má unikátní kombinaci znaků, kterou žádná jiná nemá. To nás ujistilo v tom, že se jedná o zcela nový druh,“ uvedl Michal Hroneš z katedry botaniky.

Botanici chtěli rostlinu nejprve nazvat podle místa nálezu. Další variantou bylo jméno aster davidii, neboť květ se skládá ze šesti jasně žlutých trojúhelníkových cípů a připomíná tak Davidovu hvězdu.

„Nakonec se všem nejvíce líbilo jméno hexagona, což vychází také z jejího tvaru,“ objasnil Hroneš. Aby byl nový druh přijat vědeckým světem, musí být jeho popis publikován. Nedávno jej otiskl mezinárodní vědecký časopis Phytotaxa.

Štěstí pokusí znovu

V lednu budou přírodovědci na stejném místě pátrat znovu během další exkurze pořádané katedrou ekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

„Bude zajímavé zjistit, jestli se na stejném místě rostlina opět objeví. Mnohé thismie totiž byly nalezeny jen jednou. Protože k životu nepotřebují světlo, mohou několik let přežívat jen v půdě jako oddenky v symbióze s houbou,“ vysvětlil Dančák. Na světě se v deštných lesích podle něj vyskytuje na pět desítek druhů thismií.

Výzkum v tropických lesích Bornea provádějí olomoučtí přírodovědci s kolegy z Botanického ústavu Akademie věd ČR a Mendelovy univerzity už několik let. Letošní exkurze se zúčastnilo deset studentů Univerzity Palackého a pět z Ostravské univerzity.

Reklama

Výběr článků

Načítám